Sonaca ridică o fabrică nouă la Turda, investiţie de 16 milioane de euro

Compania belgiană Sonaca, cu activităţi în producţia de componente pentru aripile avioanelor Airbus, va ridica o fabrica la Turda cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Belgienii a obţinut în 2015 un ajutor de stat în valoare de 5,4 milioane de euro pentru construcţia unităiţii, investiţia ridicându-se la 16 milioane de euro. Partea BERD-ului este de 8,5 milioane de euro. Noua fabrică va fi finalizată în termen de doi ani.

Unitatea va fi localizată la 30 de km de Cluj-Napoca, al doilea cel mai populat oraş al României. Sonaca şi-a luat angajamentul să instruiască angajaţii locali. „Noua fabrică Sonaca va contribui la dezvoltarea sustenabilă a industriei aerospaţiale din România. Credem cu tărie că fabrica va demonstra că elemente de mare calitate pentru aripile aerodinamice pot fi produse aici, dar şi că acest lucru va atrage alte investiţii în producţia valoare adăugată mai mare în ţară şi va consolida baza de cunoştinţe”, spune Matteo Patrone, directorul regional al BERD pe România şi Bulgaria.

Compania Sonaca este activă în domeniul dezvoltării, producerii şi asamblării structurile avansate pentru aeronave mari. Este cunoscută în special pentru producerea componente pentru aripile avioanelor, fiind privită ca lider mondial în acest domeniu. Sonaca livrează componente pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.