Sonaca a inaugurat fabrica de 12 milioane de euro de la Moldovenești, Cluj

Compania belgiană Sonaca, producător de sisteme destinate industriei aerospaţiale, a inaugurat în comuna Moldoveneşti, județul Cluj, fabrica în care se produc componente pentru aripile avioanelor Airbus, investiţia fiind de aproape 12 milioane de euro.

„Inaugurăm fabrica Sonaca din comuna Moldoveneşti, pe un teren cumpărat de noi de 10.000 metri pătraţi, unde vom produce componente pentru avioanele Airbus A320, dar şi pentru un producător de avioane din Brazilia. Producem piese pentru bordul de atac al aripii, partea frontală a aripii, din aluminiu, care schimbă portanţa în momentul aterizării sau decolării. De asemenea, şi componente din fibră de carbon pentru constructorul brazilian. Investiţia este de 11,8 milioane de euro, din care aproape jumătate, 5,4 milioane de euro, este ajutor de stat. Avem acum circa 30 de angajaţi şi vrem ca, până la sfârşitul anului, să ajungem la o sută de persoane, după care să creştem numărul acestora pe termen mediu la circa 250. Construcţia fabricii a durat 18 luni şi avem planuri de extindere în zonă în perioada următoare şi am cumpărat alte două terenuri lângă actuala fabrică”, a declarat Laurent Maroy, directorul general al Sonaca Aerospace Transilvania.

Investiția realizată a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). În prezent, fabrica are 30 de angajați, iar numărul lor va crește, urmare a acestei investiții, până la 200 în anii următori.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, destinate uzului civil și/sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe.