Holcim România lansează pe plan local al doilea brand global LafargeHolcim: gama de betoane speciale Chronolia

Holcim România, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, betoane şi agregate, lansează al doilea brand global LafargeHolcim – gama de betoane Chronolia pentru procese de construcție rapide, eficiente și durabile.

Gama de betoane Chronolia satisface două cerințe importante solicitate de către constructori: păstrarea lucrabilității și dezvoltarea rapidă a rezistenței betonului.
Betoanele Chronolia au o rezistență inițială ridicată după punerea în operă și o întărire rapidă, ceea ce permite constructorilor să obțină o flexibilitate mai mare în planificarea construcțiilor și un timp de decofrare de până la 3-5 ori mai redus decât standardul. Acest aspect aduce o creștere a ritmului de execuție, ajută la economisirea timpului și reducerea costurilor prin utilizarea eficientă a confrajelor.

Aceste proprietăți au făcut ca betoanele Chronolia să fie utilizate pentru construcția unor obiective de interes public din Europa, precum Filarmonica din Paris sau pentru rețele de metrou, unde ritmul rapid de construcție sau specificul deosebit al arhitecturii impuneau soluții inovatoare. Spre exemplu, pentru construcția podului Tenerez, ce traversează râul Aulne din provincia franceză Bretania și care are o deschidere de 285 de metri, Chronolia a fost utilizat la construcția pilonilor și a tablierului de pod, fiind pus în operă în condiții de umiditate ridicată.
“Odată cu Chronolia facem încă un pas în planul nostru ambițios de a aduce în România noi soluții performante și inovatoare dezvoltate în grupul LafargeHolcim și care și-au dovedit valoarea adăugată în proiecte remarcabile din alte țări europene. Alături de Agilia, primul brand global de betoane speciale, lansat în primăvara acestui an, Chronolia oferă o serie de avantaje concrete, pentru ca Romania să construiască mai bine” arată Anca Alexandru, Director Divizia Betoane și Agregate Holcim România.

În rețeta Chronolia sunt utilizați aditivi speciali, care ajută atât la obținerea unui timp de 2 ore pentru lucrabilitatea produsului cât și la dezvoltarea unei rezistențe inițiale mari. Practica arată că în numai 6 ore de la turnare, betonul Chronolia poate susține trafic pietonal.

„Gama Chronolia lansată în România este rezultatul colaborării între specialiștii Centrului Tehnic Holcim România și colegii de la Centrul de Cercetare și Dezvoltare LafargeHolcim Lyon, care ne-au sprijinit în dezvoltarea pentru piața locală a produsului. Provocarea principală a fost obținerea unui timp de lucrabilitate optim pe timpul transportului și punerii în operă. Avem acum la dispoziție o soluție de construcție potrivită pentru orice anotimp, cu beneficii reale pentru constructori”,declară Ramona Costaș, Manager Cercetare și Dezvoltare Holcim România.
Atributele Chronolia deschid o gamă largă de aplicații, pentru construcții civile, industriale sau în lucrări de infrastructură, începând de la turnarea de plăci, platforme, pereți, diafragme, stâlpi sau grinzi și cupole, până la fundații și lucrări de reparații ale drumurilor.

Caracteristici ale produsului

• Accelerarea procesului de construcție sau recuperare a întârzierilor.
• Posibilitatea utilizării eficiente a cofrajelor: economie cu costurile de închiriere a cofrajelor, flexibilitate în programul de turnare a betoanelor, o mai bună organizare a spațiului din șantier;
• Organizare rapidă a șantierului: instalarea macaralei (construirea fundației) în cel mai scurt timp posibil;
• Darea în folosință rapidă: în cazul reparațiilor traficul pietonal poate începe la 6 ore după turnare și la 24 ore în cazul traficului auto ușor;
• Facilitarea executării de construcții speciale / mai dificile: pereți cu o față blocată, console, rampe, pile, zone de noduri etc;
• Execuția rapidă a construcțiilor în sistem de cofraj glisant.