Ansamblul de fântâni din zona Unirea, reabilitat din fondurile Apa Nova

Lucrările de reabilitare a fântânilor din zona Unirea sunt derulate de societatea Apa Nova din bugetul propriu. Bugetul alocat acoperă renovarea tuturor celor 17 fântâni din centrul Capitalei. Proiectul a demarat în data de 8 mai și presupune intervenții de amploare, atât la nivel de elemente arhitecturale, cât și la nivel tehnic.

Conform datelor primite de la Apa Nova, procesul include repararea sau refacerea pereților laterali ai fântânilor, care includ ornamente și elemente arhitecturale, dar și înlocuirea instalațiilor, echipamentelor, luminilor, camerelor tehnice, placărilor, mozaicurilor, și a altor elemente arhitecturale ori ornamentale din interiorul fântânilor perimetrale.

Starea de degradare a construcțiilor este avansată, întrucât de mai bine de 30 de ani aceste fântâni nu au fost renovate în totalitate, ci doar au avut loc intervenții punctuale. Amânarea lucrarilor ar fi condus la costuri de refacere și mai mari, ca să nu mai vorbim despre impactul unor contrucții de acest fel într-o zona ultracentrală a Capitalei.

Din cauza uzurii fizice avansate, se poate reține în noua lucrare cel mult 10% din partea placată. Zidul de îmbinare dintre fântâni va comporta lucrări de demolare deoarece tehnologia care va fi inclusă în fântâna din cadrul noului proiect impune existența unei suprafețe plane neobturată de pereți. Acest perete este singura zonă care comportă astfel de intervenții.

Lucrările sunt realizate în perioada mai- septembrie 2018, iar alimentarea cu apă a fântânilor se va întrerupe în acest interval de timp, urmând a fi reluată după finalizarea lucrărilor. De asemenea, există posibilitatea ca traficul să fie restricționat temporar pe banda 1, în funcție de lucrările desfășurate.

În urma modernizării, fântânile din acest perimetru vor deveni un punct central de atracție urbană, ce va oferi bucureștenilor un spectacol de apă, lumini și muzică, în 4 regimuri de funcționare: regim de zi, seară, respectiv noapte, de luni pana vineri, iar în weekend va funcționa în regim de spectacol stradal.

Apa Nova București va efectua aceste lucrări în cadrul unui program de investiții din fonduri proprii, în valoare de 7 milioane de euro, în baza obligațiilor asumate prin contractul de concesiune cu Primăria Municipiului București.