Cu afaceri de 13 mil. €, CBRE preia administrarea clădirilor office din București ale NEPI Rockcastle

Dacă adăugăm şi afacerile de 6,5 mil. € ale CBRE Global Workplace Solutions Romania (cifre pe care grupul le raportează separat) la cele de 13 mil. € făcute de CBRE România, rulajul cumulat al grupului pe plan local s-a apropiat anul trecut de 20 milioane de euro, potrivit declaraţiilor lui Răzvan Iorgu (foto stanga, mai jos), managing director al CBRE România.

Lăsând însă la o parte CBRE Global Workplace Solutions România, o altă noutate este că NEPI Rockcastle a mandatat CBRE România să asigure serviciile de administrare a proprietăților pentru cele trei clădiri de birouri pe care le deține în București: Floreasca Business Park, The Lakeview și Aviatorilor 8 (lângă Guvern).

De altfel, CBRE este încă de anul trecut liderul (dintre consultanţii imobiliari) pieței locale de administrare a proprietăților, cu un portofoliu curent de 770.000 mp, cumulat pe segmentul de birouri și pe cel de retail. Mai precis, doar NEPI Rockcastle şi Globalworth au mai mari suprafeţe în administrare, însă aceştia nu sunt consultanţi imobiliari, sunt proprietari şi dezvoltatori. Următorul consultant imobiliar are circa 300.000 mp în administrare, astfel că liderul nu face decât să-şi consolideze poziţia pe acest segment, cu preluarea în administrare a imobilelor office ale NEPI Rockcastle.

CBRE nu are în administrare însă, pe plan local, clădiri logistice (deşi în regiune are 1,6 milioane mp de spaţii logistice în administrare). Cum se explică acest lucru? “Acest aspect ţine mai degrabă de actuala dinamică locală pe segmentul logistic. De altfel, marii jucători prezenţi la noi pe logistică nu au nici în afară astfel de servicii de administrare externalizate”, a declarat răspunzând unei întrebări ale revistei Constructiv, Luiza Moraru, MRICS, Coordonator al Diviziei de administrare a proprietăților imobiliare a CBRE pentru regiunea Europei Centrale și de Est.

“Ca pondere în rulaj, partea de servicii administrare proprietăți ocupă cam un sfert la CBRE România”, a declarat răspunzând unei întrebări ale revistei Constructiv, Răzvan Iorgu, managing director al CBRE România.

Fiind în continuă dezvoltare, compania are 30 de persoane noi, angajate de la începutul anului, printre care şi un head of digital transformation.

Departamentul local de administrare a proprietăților al CBRE a fost fondat la sfârșitul lui 2013, sub conducerea Luizei Moraru. În prezent, aici lucrează 109 oameni, care administrează un portofoliu de 770.000 mp situați în 27 de proprietăți de retail și birouri și în care se găsește un număr impresionant de 1.700 de chiriași.

În afară de NEPI Rockcastle, printre clienții departamentului de administrare a proprietăților se găsesc: S Immo, IMMOFINANZ, CPI, CA Immo, Green Gate și Vastint. Ca proprietăți propriu-zise, CBRE se ocupă de administrare pentru: Sun Plaza București, cele patru centre VIVO! situate în Baia Mare, Cluj-Napoca, Constanța și Pitești, Felicia Shopping Center din Iași, parcul comercial Family Center din Botoșani, ansamblul de birouri Timpuri Noi Square din București, Green Gate, Campus 6 etc.

În afara departamentului local, CBRE se bazează și pe sprijinul a numeroși specialiști în administrarea proprietăților din filialele companiei situate în regiunea Europei Centrale și de Est și care numără aproape 700 de consultanți, coordonați de Luiza Moraru. În prezent, CBRE administrează, la nivelul Europei Centrale și de Est, o suprafață totală de 5.910.000 metri pătrați, dintre care 2.200.000 metri pătrați se găsesc în clădiri de birouri.

Noul sediu

Amintim tot aici şi că din septembrie, compania ocupă un sediu nou, tocmai în Aviatorilor 8a. Au plecat de la puţin peste 600 mp din Europa House la circa 1.000 mp în clădirea Aviatorilor 8a. (În clădirea Europa House s-a extins Orange).

În clădirea din Aviatorilor 8a lucrează constant doar consultanţii companiei (aproximativ 120 de persoane). Astfel că angajaţii de la CBRE GWS sau cei de pe segmentul de Asset Services Solutions nu ocupă decât uneori, în trecere, acest nou birou. Spre exemplu, angajaţii de la CBRE Asset Services Solutions lucrează de la sediile clienţilor.

Mai multe însă despre noul sediu, într-un articol viitor.