Prețuri uriașe pentru locuințele de lux

Proprietățile ultra premium din zona de Nord a Capitalei au ajuns la un nivel record pe metrul pătrat. Prețul mediu pe metrul pătrat – peste 4.000 de euro, valoare care nu s-a mai înregistrat nici în anii de boom imobiliar

 

Prețul mediul pentru proprietățile ultra premium a atins cea mai mare valoare pe metrul pătrat pentru o locuință – 4170 euro, cu mult peste cât valorau locuințele de lux înainte de criză. 47% dintre aceste locuințe ultra premium costă acum peste 4000 de euro metrul pătrat, iar în unele cazuri  depășesc chiar 7000 de euro pentru un metru pătrat.

 

Locuințele fine living, tot mai valoroase în timp

Proprietatile fine living (de lux) au luat avânt în perioada 2012-2016 și au apărut datorită cererii  în creștere an de an pentru acest tip de locuințe. Cel mai puternic atuu al lor fiind zona în care sunt construite, majoritatea fiind în nordul capitalei, în zone precum: Herăstrău – Șoseaua Nordului, Pipera, Băneasa, Primăverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff și Dorobanți.

„Chiar dacă piața imobiliară venea după o scădere din punct de vedere al prețurilor, acest lucru nu a încetinit construcția de locuințe ultra-premium. Din contră, au cunoscut o creștere în volum de la un an la altul. Pentru că aceste proprietăți sunt speciale, ele nu își pierd valoarea în timp, fiind amplasate în zone unde nu prea mai exista terenuri pentru construcții noi. Și atunci, o astfel de locuință este ca aurul pentru investitori sau pentru cei care vor să aibă siguranța că proprietatea va avea valoare și în viitor. Sunt zone unde pur și simplu aceste proprietăți nu se devalorizează”, spun reprezentanții Imoteca.

Anul acesta locuințele de lux au atins apogeul din punct de vedere al prețurilor cerute pe metrul pătrat. Iar potrivit studiilor realizate de experții Imoteca, prețul mediu pentru proprietățile fine living a ajuns la 4.170 de euro/mp.

35% dintre proprietățile fine living au prețuri pe metrul pătrat între 4000 și 4.400 euro, iar 11,5% costă între 5.300 euro/mp și 5.609 euro/mp.

Cele mai mici prețuri pentru astfel de locuințe nu scad sub 3.000 de euro. 24% costă între 3.000-3.500 euro/mp. Mai puțin de o treime (29%) au valori între 3.700 euro și 4.000 euro/mp.

„Deși prețul nu este principalul criteriu de selecție pentru locuințele de lux, cumpărătorii sunt dispuși să plătească sume cu multe zerouri pentru proprietatea care le place. Locația rămâne în continuare cel mai important punct de atractivitate, fiind urmată de suprafețe, facilități, renumele dezvoltatorului și profitul în cazul unei crize economice”, mai spun cei de la Imoteca.

 

Sute de mii de euro pentru o locuință de lux

Un apartament cu 2 camere ultra-premium, cu o suprafața de 52mp, are o valoare medie peste 182.000 Euro. În timp ce un apartament de 3 camere, are un preț mediu de 450.000 de Euro. În general, un astfel de apartament are o suprafață de 98mp. Ceva mai generoase sunt apartamentele cu 4 camere, care au suprafețe ce ajung și la 140 mp, însă costul unei astfel de locuințe ajunge la 614.000 euro.

Pentru penthouse-uri sau duplexuri, prețul mediu pe unitate sare de 1.000.000 Euro, mai exact 1.214.939 Euro. De asemenea, și aici întâlnim suprafețe generoase de 239mp, suprafață medie.

Un criteriu important este acela că pentru apartamentele ultra-premium terasele trebuie să fie mari. De aceea 18% din proiecte dispun de terase cu suprafețe cuprinse între 94 mp până la 200 mp. Însă, cele mai multe proiecte, mai exact 35% au terase cu suprafețe cuprinse între 23mp și 32mp.

 

Prețurile acestor proprietăți vor crește pe termen mediu și lung

Cele mai multe proprietăți ultra premium se situează în nordul capitalei, în zone precum: Herăstrău – Șoseaua Nordului, Pipera, Băneasa, Primăverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff și Dorobanți. Aceste locații dispun de acces rapid la zone verzi, precum parcuri, lacuri, dar și aproape de alte puncte de interes, precum polul de birouri și continua expansiune din nordul Bucureștiului. Locuințele ultra premium trebuie să ofere vederi unice, panormice, și să fie localizate în clădiri elegante, cu arhitectură deosebită.

„Profilul cumpărătorului de locuințe de lux s-a schimbat. Aceștia sunt mai documentați în ceea ce privește piață, oferta și calitatea locuințelor, a costurilor de mentenanța și utilități, sunt mai pretențioși și mai atenți, se urmărește și un randament, o apreciere a proprietăților în timp. În cele mai multe cazuri, viitori proprietari sunt dispuși să plătească un preț mai mare decât și-au propus inițial, pentru o proprietate ultra premium”.