JLL: Cererea de spații industriale și-a păstrat dinamica și în 2019

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în România în 2019 a totalizat aproape 476.000 de metri pătrați, valoare comparabilă cu 2018, când au fost înregistrate în total tranzacții de 514.000 de metri pătrați, conform JLL.

Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv aproape 76% (aproximativ 360.000 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina, cu 13% din cerere (62.000 de metri pătrați tranzacționați).

De menționat, că din totalul spațiilor închiriate la nivel national anul trecut, peste 150.000 metri pătrați (aproximativ 32%) au făcut obiectul unor tranzacții închise direct de către proprietar și chiriaș.

Evoluția din 2019 s-a ridicat la nivelul anilor anteriori, când au fost consemnate cereri record pe piata spațiilor industriale. ”Cererea de spații industriale și-a păstrat evoluția pozitivă din ultimii ani. Apariția unor noi investitori și diversificarea locațiilor în care aceștia dezvoltă noi proiecte au adus un plus de competiție în piață, păstrând dinamica. Urmărim cu interes evoluția cererii, având în vedere faptul că piața industrială a raportat în ultimii patru ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial
Department JLL.

Conform oficialilor JLL, s-a observat și o creștere a interesului pentru spații de producție și industriale, mai ales din
partea companiilor care activează în sectorul automotive. Cu toate acestea, proiectele de acest tip au un termen de implementare mai lung, ajungând și până la 18-24 luni de la momentul începerii discuțiilor. Pentru proiectele de logistică, termenul de implementare este de până într-un an, de obicei. În 2019 stocul de spatii industriale modern a depasit 4,3 milioane de metri patrati, reprezentând dublu față de volumul înregistrat in 2015.

Un alt trend pe care l-au remarcat cei de la JLL în 2019 este interesul crescut al dezvoltatorilor pentru a atrage clienți cu suprafețe mai mici, însă care au potențial puternic de creștere. Acești clienți, cei mai mulți localizați astăzi în spații din foste platforme industriale din marile orașe, vor fi nevoiți să migreze către spații industriale moderne pentru a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, dar și de a fi în conformitate cu reglementările mai stricte legate de
autorizația de securitate la incendiu.

”Observăm un interes sporit din partea unor noi investitori de a dezvolta proiecte industriale moderne în interiorul orașului Bucuresti. Vorbim atât de proiecte care oferă posibilitatea închireirii de unităti mici, de 800-1.500 mp, cât si de unităti mari, în clădiri industriale pe mai multe etaje. Acest gen de clădiri este luat în considerare în zonele în care prețul terenului este ridicat și o dezvoltare industrială nu ar aduce randamentul așteptat de investitori. Suntem de părere că 2020 va duce în România primele proiecte industriale dezvoltate pe mai multe etaje”, a mai spus Costin Bănică.