Avantajele și dezavantajele utilizării BIM și 3D în arhitectură și construcții

Tehnologiile viitorului, BIM și 3D, prind teren în arhitectura și construcțiile din România. Studio ae a dat deja în folosință proiecte reprezentative utilizând tehnologia BIM, exemple fiind Showroomul Emag din Sibiu și reconversia fostei Autogări Chitila într-un supermarket. Despre avantajele și dezavantajele BIM și 3D ne vorbesc arhitecții Andrei și Elena Ștefănescu, fondatorii studio ae.

Despre BIM

BIM Building Information Modeling (BIM) este elementul principal de digitalizare în industria construcțiilor. În prezent, echipa studio ae utilizează software-ul Revit pentru toate proiectele în lucru, de la faza de concept, la autorizare, la cea de execuție și de exploatare în timp. Software-ul Revit este utilizat pentru a proiecta și realiza un proiect de arhitectură și construcție pornind de la zero, pe bază de model 3D. Practic, Revit permite vizualizarea 3D a unei clădiri înainte de a fi construită.

BIM este mijlocul inteligent de lucru bazat pe modelul virtual 3D prin care specialiștii din arhitectură, inginerie și construcții (AEC) proiectează, planifică, construiesc și mențin eficient clădirile și infrastructura.

“Integrarea tehnologiei în arhitectură a schimbat complet modul de lucru. În mai puțin de 30 de ani, am trecut de la planșeta clasică la imaginile reale generate de calculator, ajungând la clădirile inteligente care se adaptează în funcție de necesități pe parcursul utilizării”, spune Elena Ștefănescu.

Avantajele BIM

Studiul Comisiei Europene despre BIM din 2019 estimează că prin digitalizarea completă în Europa în domeniul construcțiilor, în proiectele non rezidențiale ar conduce la nivel global la reducerea costurilor între 0,6 – 1 trilioane € (cu 13-21%) în faza de proiectare și construire, iar în utilizarea clădirilor între 0,3-0,4 trilioane (reducere de 10-17%) €”.

În general, arhitecții sunt primii din domeniu care au adoptat noua tehnologie.

Peste 85% din cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM. În Europa, 29% din companiile din construcții folosesc 3D BIM. Danemarca este țara cu cea mai mare rată de utilizare. În 2017, în Anglia, 90% din arhitecți utilizau BIM, iar în Franța 40%. În Anglia și Danemarca utilizarea BIM pentru proiectele publice este obligatorie.

În România, conform datelor Asociației pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor în Construcții, “mai puțin de 5% dintre proiecte construite folosesc standardul BIM”.

Studiul ‘The business value of BIM in Europe’ elaborat de McGraw-Hill Construction, prezintă următoarele avantaje ale BIM: înțelegerea colectivă a proiectului de arhitectură crește cu 69%, calitatea în general a proiectului crește cu 62%, se reduc neconcordanțele în timpul șantierului cu 59%, se evită cu 56% schimbările pe parcursul șantierului, clientul aprobă cu 44% mai repede proiectul, se pot controla și anticipa mai bine costurile cu 43%, se micșorează și solicitările de informații suplimentare cu 43%. Per ansamblu, conform statisticilor recente din UK, costul construcției poate scădea cu procente între 15-20%.

Arhitecții, urbaniștii, peisagiștii, inginerii, constructorii, project managerii din domeniu, administratorii, marii proprietari de clădiri pot utiliza BIM la toate fazele unui proiect pe tot parcursul existenței unei construcții.

Dezavantajele BIM

Costul ridicat pentru achiziționarea de software și hardware performat, incompatibilitatea între diversele soft-uri existente, existența unui număr mic de experți, iar formarea specialiștilor necesită timp.

Proiecte concrete unde s-a utilizat BIM

Recent, Studio ae a finalizat conversia fostei Autogări Chitila din București într-un spațiu comercial aparținând unui mare retailer. Este primul spațiu în care arhitectura și structura au fost complet proiectate folosind BIM, în toate fazele. Proiectul a presupus ample lucrări de construcție: consolidarea clădirii existente, extinderea cu o structură nouă și cu un “peron” public în relație cu orașul. Datorită proiectării BIM, comunicarea soluțiilor a fost mai clară, eficientă, pe parcursul șantierului s-a redus numărul modificărilor și s-a câștigat timp, iar calitatea a crescut, spune Andrei Ștefănescu.

Despre scanarea 3D

O altă tehnologie pe care Studio ae a integrat-o este scanarea 3D, care permite măsurarea precisă a clădirilor existente sau noi (de exemplu verificare). Scanarea 3D este o metodă non-invazivă de culegere a informațiilor din teren. Pe baza informațiilor rezultate din scanare, se pot prelucra datele și transforma într-un mod BIM de lucru.

De exemplu, pentru două clădiri cu o geometrie complexă aflate în șantier, studio ae a utilizat scanarea 3D și transformarea în model BIM încă din prima fază a proiectului. Acest mod de lucru a crescut calitatea proiectelor și a redus timpul de execuție.

Ce aduce viitorul în arhitectură

Privind în viitor, este de așteptat să se pună din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitatea construcțiilor și pe reducerea consumului prin eficientizare și prin integrarea tehnologiilor pentru a obține clădiri inteligente. În acest proces, BIM va fi un element cheie de comunicare și transmitere a informațiilor între specialiști.

Vom asista la construirea folosind roboți și imprimarea 3D, la generarea soluțiilor de design bazate pe algoritmi, programarea calculatorului pentru a lua decizii care țin inclusiv de estetică. Va conta mai mult argumentul eficienței și cu ajutorul calculatorului se vor optimiza soluțiile și consumul de materiale, apreciază fondadorii Studio ae.

Dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, AR (Realitate augmentată), VR (Virtual Reality), integrarea informațiilor și colaborarea folosind infrastructura cloud va continua. În plus, dezvoltarea AI (inteligență artificială) în domeniile arhitecturii și designului va fi tot mai disponibilă. De exemplu, în 2019, la Milano, celebrul designer Phillipe Stark a expus primul scaun creat de inteligența artificială.