Building Home: Cum construim “acasă”?
Marian Moiceanu: Am să răspund printr-o poveste scurtă, simplă, dar plină de învățăminte.
Un om dorește o casă, arhitectul gândește și desenează, iar meșterul constructor zidește. Fiecare are un rolul important.
Acel om va locui acolo, nu altcineva. De aceea visează la o casă de care să fie mândru, un loc care să-i fie adăpost și refugiu, departe de zbuciumul vieții. Arhitectul gândește proiectul, deslușind dorințele și aspirațiile omului, transformându-le în imagini virtuale ale unor odăi însuflețite de lumină și culoare. Iar apoi, meșterul constructor transformă visul omului și proiectul arhitectului în zidire.
Pentru ca povestea să aibă un sfârșit dar și un început fericit trebuie ca cel ce trăiește în acea casă să se simtă a…casă.
Building Home: Cum ați defini calitatea locuirii?
Marian Moiceanu: Calitatea locuinței este un deziderat obligatoriu în demersul oricărei edificări. Calitatea se poate traduce în realizarea unor spații având valențe în ceea ce privește: confortul, securitatea, rezistența și atmosfera. Acestea pot fi asigurate doar prin promovarea unei arhitecturi funcționale, rezistente și durabile, printr-o compoziție savantă de spații în care esteticul, expresivitatea, texturile și culorile să fie toate prezente, într-un joc abstract și armonios.
Simplu spus, calitatea locuirii presupune o casă care satisface la nivel înalt nevoile celui care o locuiește.
Building Home: Credeți că pandemia va schimba în vreun fel fenomenul locuirii?
Marian Moiceanu: Pandemia a schimbat multe lucruri, obiceiuri și comportamente. A modificat și modul nostru de a privi și gândi. O va face și în continuare. Cred că am învățat cu toții câte ceva din această încercare. Unele schimbări benefice, experimentate în aceasta perioadă pandemica, vor fi cu siguranța continuate și implementate și în ceea ce privește locuirea.
Dar, plecând de la un adevăr indiscutabil, acela că un lucru este apreciat la adevărata valoare numai după ce acesta dispare, cred că reîntoarcerea la lucrurile cu adevărat importante, pierdute în această perioada, va deveni în viitor adevărata provocare. Și în arhitectură va trebui să schimbăm unele lucruri, dar vom lupta pentru a păstra specificul, obiceiurile si tradițiile. Spațiul arhitectural va trebui să fie reinterpretat astfel încât, în lupta cu încercările viitoare, calitatea locuirii să nu devină încă un univers pierdut…
Interviul este parte a campaniei de comunicare Building Home – International Good Living Forum 2020 – „Cum construim acasă?”
Mai multe pe Building Home.