Erbașu: Un metru pătrat construit a depășit 600 de euro

Un metru pătrat constuit în România a depășit 600 de euro, mai mult cu 100-200 de euro față de acum doi-trei ani, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. Potrivit acestuia, există riscul ca preţul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piaţă, dar şi a faptului că materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult şi vor continua acest trend

„Există acest risc, să se mărească preţurile apartamentelor. Bani pe piaţă sunt, într-o piaţă galopant inflaţionistă. Evident că unii vor dori să investească în locuinţe decât să-şi ţină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piaţa va fi cea care va regla preţurile”, a spus Erbaşu într-o conferință de presă.

„Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (…) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp”, a continuat reprezentantul constructorilor.

Conform acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 de euro pe mp construit.

„În condiţiile în care materialele sunt cam aceleaşi, cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest – să zicem că nu mai e de cinci-şase ori mai mică, e la jumătate faţă de Vest – vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile”, a mai spus omul de afaceri.