ANL a recepţionat 36 de locuinţe în municipiul Beiuş

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepționat, astăzi, în municipiul Beiuş (jud. Bihor), 36 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

 

Locuințele (12 apartamente cu 1 cameră și 24 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în str. 1 Decembrie 1918 nr. 50/A, pe un regim de înălţime S+P+3E (subsol+parter+3 etaje), valoarea investiției fiind de 5.942.974,29 lei (inclusiv TVA).

 

Până în prezent, la nivelul județului Bihor, ANL a finalizat, în cadrul aceluiași program, 1.518 unități locative, situate în localitățile:

·         Oradea (365 de unități locative);

·         Ştei (108 unități locative);

·         Beiuş (91 de unități locative);

·         Marghita (384 de unități locative);

·         Salonta (120 de unități locative);

·         Şimian (27 de unități locative);

·         Aleşd (94 de unități locative);

·         Chişlaz (27 de unități locative);

·         Sânmartin (120 de unități locative);

·         Valea lui Mihai (90 de unități locative);

·         Săcuieni (45 de unități locative);

·         Sălard (27 de unități locative);

·         Sântandrei (20 de unități locative).

* * *

 

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.