Un ștrand, un amfiteatru și un bazin didactic se construiesc la Târgu Neamț

Un ștrand, un amfiteatru și un bazin didactic se construiesc la Târgu Neamț, conform tvmneamt.ro.

Ștrandul este prevăzut cu un bazin mare, care va avea și tobogane. În incinta ștrandului sunt deja construite spații pentru magazine, pentru vestiare, dar și pentru un local de alimentație publică, cu terasă. Capacitățile estimate pentru ștrand, ar fi: 200 șezlonguri plajă, 120 locuri în bazine, 60 utilizatori pentru tobogane acvatice, 10 locuri în jacuzzi, 6 dușuri exterioare, 12 toalete, 120 de locuri la restaurant, bar și terasă, cafenea cu 20 de locuri și 80 de locuri la vestiare.

Terenul pe care va funcționa ștrandul este în suprafa de 10.350 mp și aparține domeniului public al Orașului Târgu Neamț.

Proiectul pentru Ștrandul orașului Târgu Neamț a fost gândit pe fosta locație a acestuia, locație închisă cu zeci de ani în urmă. Cred că a fost și o ușoară urmă de nostalgie în inițierea acestei investiții, dar și marea necesitate de a construi mijloace de agrement pentru o zona turistică în dezvoltare. Împreună cu proiectantul am gândit un bazin mult mai mare decât precedentul, cu zone pentru adulți, dar și pentru copii și cu amplasarea a două tobogane acvatice. Ne dorim că targnemtenii să se bucure de zile frumoase de vara aici, dar și să generăm venituri care să permită pe termen mediu și lung o mai bună administrare a orașului.

Acest obiectiv de investiții a fost gândit că un complex de servicii pentru o cât mai plăcută perecere a timpului liber. Astfel, vom avea acolo și o zona de restaurant și terasă, zona de magazine cu specific, dar și toate utilitățile necesare cum ar fi dușuri, grupuri sanitare, camere tehnice, sistem de filtrare, tratare și recirculare a apei etc.

Pe perioada de vara, parcurile acvatice sunt cea mai căutată și la îndemâna că modalitate de distracție și petrecere a timpului în familie. Crearea în mediul urban a unor locuri adecvate care să asigure tinerilor și copiilor condiții pentru mișcare în aer liber, în condiții de siguranță cât și amenajarea unor zone care să fie adevărate oaze de liniște, verdeață, care să ofere o priveliște relaxantă tuturor categoriilor de vârstă vor contribui la păstrarea și îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor”, spune primarul Daniel Harpă, citat de publicația amintită.

În apropierea ștrandului, lângă stadion, se ridică o clădire impunătoare, cu o arhitectură deosebită, cu o cupola imensă, concepută pe o structura de lemn ondulat prin procedee specifice. Este un amfiteatru care va găzdui evenimente cultural-artistice. Acesta este prevăzut cu două scene, cea clasică, în interior, și o altă scenă, pe clădirea amfiteatrului, orientată spre stadion, pentru evenimentele cu public numeros. Valoarea totală a proiectului realizat cu fonduri europene este de 15.812.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 15.309.891 lei, iar contribuția din bugetul local este de 502.813 lei.

Pe lângă amfiteatru, proiectul presupune și reconfigurarea întregii zone adiacente acestuia. Astfel, vor fi create și amenajate în total aproximativ 3 hectare de spații verzi, cu sisteme de irigații, alei de acces, trotuare și terenuri de sport, dar și echipamente de WI-Fi în toate spațiile publice din zona amfiteatrului. Proiectul ar trebui să se finalizeze la sfârșitul anului viitor și se preconizează că va determina o creștere cu peste 20% a numărului de vizitatori în zona Cetății Neamț.

Tot sub cetate, se construiește și un bazin de înot didactic, și acesta cu o arhitectură deosebită. Bazinul va avea dimensiunile de 25 m x 12,5 m, cu 5 culoare de 2,5 m lațime fiecare. Aici vor putea face ore de sport copiii de la școlile din Târgu Neamț, care vor avea acces astfel și la un alt fel de sport, putând lua lecții de înot. În afară orelor de curs, la bazin vor avea acces contracost și adulții din oraș și nu numai. Clădirea care adăpostește bazinul are o suprafață construită de aproximativ 840 mp și o suprafață de desfășurată de aproximativ 1400 mp. Valoarea investiției este de aproximativ 10.000.000 lei.

Pentru amfiteatru și întreagă zona verde din jur, teren de sport, am atras fonduri europene implementate cu sprijinul ADR Nord Est. Ștrandul orașului, fiind gândit că generator de venituri, am obținut pentru el o finanțare rambursabilă. Bazinul de înot didactic este construit de către Compania Națională de Investiții, fonduri naționale, iar centrul pentru copii cu dizabilități beneficiază de două tipuri de finanțare: infrastructură a fost construită prin fonduri europene derulate de GAL Ținutul Razesilor, iar resursă umană este dezvoltată în cadrul unui proiect de economie socială al Programului Operațional Capital Uman (POCU).

Lucrările pentru toate aceste investiții sunt în plină desfășurare și, chiar dacă termenele de execuție sunt destul de generoase, estimăm să începem sezonul turistic următor cu ele funcționale. Pentru ceea ce vedeți acum pe teren sunt în spate ani de zile de muncă și o birocrație împovărătoare. În contextul actualei pandemii, aproape că nu mai reușim să ne bucurăm de aceste realizări și ne dorim mai mult decât orice că investițiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor și pentru spitatul orășenesc să-și dovedesca eficientă și să salveze vieți”, a mai declarat primarul Daniel Harpă.