Noul Amfiteatru, o construcție spectaculoasă pe acoperișul Teatrului Național

Din această vară, peisajul Capitalei s-a îmbogățit cu un nou spațiu în aer liber și anume Amfiteatrul situat pe acoperișul Teatrului Național ”I.L. Caragiale”, la cea mai înaltă cotă a clădirii, deasupra terasei. Noul Amfiteatru va găzdui, pe lângă spectacole din repertoriul prezent şi de perspectivă al TNB, adaptate la condițiile acestui nou spațiu, și reprezentații ale altor instituții interesate de închirierea acestui spațiu.

Noua scenă poate oferi un cadru unic unor manifestări artistice dintre cele mai diverse, potrivite sezonului cald, din mai până în octombrie: spectacole de teatru, recitaluri, concerte, prezentări de modă, seri de jazz, etc. Nu în ultimul rând, în cadrul programului „Uşi deschise pentru toţi”, actorii TNB sunt invitaţi să propună proiecte dedicate special acestui spaţiu care va funcționa în stagiunea estivală.

Cu o capacitate de 299 de locuri, dispuse pe gradene (trepte înalte specifice unui amfiteatru – n.red.), noul Amfiteatru are următoarele caracteristici:

Construcția se află la cota +24.50 m / Corp A1. La aceeași cotă se află următoarele spații:
– ”Sala” propriu-zisă, în suprafață de 431,56 mp (din care spaţiul de joc are aproximativ 12 x 10 m = 120 mp);
– 5 cabine pentru actori (93,33 mp);
– Foaierul și spațiul regrupare actori (103,22 mp);
– Cabinele tehnice pentru lumini și sunet (17,40 mp).

Capacitatea maximă este de 299 locuri numerotate pentru spectatori, dispuse pe gradene în trepte.

Spațiul de joc, în suprafata de aproximativ 120 mp, are o pardoseală din imitație de lemn, practică din punct de vedere fonic și mai adecvată pentru actul artistic, acoperită cu un covor de scenă. Nu există scenă supra-înălțată, dar se pot instala practicabile. Spațiul nu are pod și nici culise: decorurile se pot fixa doar prin contra-greutăți.

Reflectoarele pentru iluminatul scenic sunt amplasate sub o copertină metalică semicilindrică cu diametru de 2 m, amplasată circular deasupra spațiului de joc.

Informații utile pentru public

Accesul publicului la Amfiteatru se face pe la intrarea Sălii Mari, din foaierul de la parterul acestei săli, cu unul din cele 5 lifturi (3 în partea stângă şi 2 în dreapta) situate în partea din spate a foaierului, apăsând butonul pentru etajul 4, marcat cu inscripția Teatrul în aer liber, sau, pe cele 2 scări aferente.

Fiind un spaţiu în aer liber, fără acoperiş, în caz de ploaie va funcţiona următoarea regulă:
– dacă ploaia începe înaintea orei de începere, reprezentaţia se suspendă (fie se reprogramează, biletele rămânând valabile, fie se restituie banii de bilete)
– dacă ploaia începe în timpul reprezentaţiei, aceasta se suspendă, nefiind posibilă reprogramarea ei și nici rambursarea costului biletului.

Terasa de pe acoperișul TNB se află la 2 etaje (= 47 de trepte) sub nivelul Amfiteatrului și poate fi accesată:
– urcând direct din foaierul de la parterul Sălii Mari, cu unul din cele 5 lifturi (3 în partea stângă şi 2 în dreapta) situate în partea din spate a foaierului, apăsând butonul pentru etajul 3, marcat cu inscripția Cafeneaua în aer liber, sau, pe cele 2 scări aferente.

Spațiul închis situat pe terasă, destinat unei viitoare cafenele / bistro / restaurant urmează să fie scos la licitație în vederea închirierii. Relații la Serviciul Investiții – Dezvoltare – Achiziții al TNB.