Ministerul Dezvoltării finanțează construcția unui nou sediu pentru pentru cele trei parchete din Iași

Guvernul a aprobat  indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui sediu nou pentru Parchetele de pe lângă Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel din Iași, valoarea totală a investiției fiind estimată la 94,3 milioane lei.

Investiția se încadrează în Strategia de Dezvoltare a Justiției și reprezintă un obiectiv foarte important pentru activitatea magistraților din Iași care, în prezent, își desfășoară activitatea într-un spațiu subdimensionat. Mai mult, în acest moment sunt depozitate o parte dintre documentele juridice într-un spațiu închiriat de la Consiliului Județean Iași, ceea ce presupune costuri în plus și îngreunarea activității angajaților, a afirmat Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

Noua clădire va fi construită pe un teren de 6.125 mp, pus la dispoziție de Consiliul Județean Iași. Imobilul este prevăzut cu subsol, parter și 3 etaje și va găzdui, printre altele, și spații necesare pentru magistrații procurori, personalul auxiliar, personalul conex, funcționarii publici, personalul contractual, activitatea de grefă și arhivă, precum și spații dedicate relaționării cu instituțiile partenere.

Implementarea Noului Cod Penal și a Noului Cod de procedură penală, în scopul dezvoltării și adaptării infrastructurii judiciare, presupune amenajarea unor spații noi, a adăugat ministrul. Așadar, acest fapt a fost un motiv în plus pentru aprobarea finanțării noului sediu pentru parchetele din Iași. Astfel, vor fi asigurate camere de anchetă, camere de recunoaștere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou pentru specialiștii antifraudă, birou de documente clasificate, spații pentru arhive, spații pentru servere, săli de ședințe și săli de seminarii.

Înălțimea maximă a construcției va ajunge la aproximativ 20 m, iar amprenta la sol va fi de circa 1.500 mp. De asemenea, sediul va deservi o parcare cu 38 de locuri.

Clădirea va beneficia de proiectare și execuție conform noilor norme de consum de energie, ceea ce va însemna o utilizare intensivă a metodelor alternative de producere a energiei, respectiv grup de cogenerare, panouri solare și panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă o amprentă de carbon mult redusă pentru funcționarea clădirii.

Finanțarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar durata de execuție a fost estimată la 26 de luni.