Guvernul lansează CONSTRUCTPLUS, programul prin care companiile din domeniul producției materialelor de construcții pot beneficia de ajutoare de stat de până la 50 de milioane de euro. Programul se întinde pe o perioadă de patru ani și are o valoare totală de 596 milioane de euro. Ajutoarele vor fi acordate pe regiuni, dar șase județe vor beneficia de sume mai mari.
Programul inițiat de Ministerului Economiei a fost publicat în Monitorul Oficial și are ca obiective reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții. Sunt finanțate atât echipamente noi cât și second-hand, în cazul IMM-urilor. În baza schemei prezentate, se poate acorda un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 milioane de euro, care să nu depășească 75% din investiția inițială până în 2027. Beneficiarii ajutorului de stat regional nerambursabil în cadrul Programului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiție, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
Ce investiții sunt finanțate? Criterii de eligibilitate
Beneficiarii trebuie să propună investiții care să respecte cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- sunt investiții inițiale / investiții inițiale aferente unei noi activități economice
- sunt eficiente economic raportate la obiectivele schemei de ajutor de stat
- investiția să fie viabilă cel puțin 5 ani de la data finalizării ei în cazul întreprinderilor mari și cel puțin 3 ani în cazul IMM-urilor;
- îndeplinesc indicatorii cantitativi și calitativi din Ghidul solicitantului aprobat prin hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență
- investițiile trebuie realizate în domeniile de activitate eligibile.
Dacă un solicitant își desfășoară activitatea atât în domeniile eligibile, cât și în alte domenii poate beneficia de finanțare pentru domeniile de activitate eligibile, cu condiția prezentării documentelor contabile care atestă separarea evidenței acestor activități. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale, cu condiția ca acestea să fie achiziționate în condiții de piață. Activele corporale și necorporale achiziționate trebuie să fie noi, cu excepția celor pentru IMM-uri. Se pot lua în considerare costuri legate de închirierea de active corporale în anumite situații, cum ar fi la contractele de închiriere a terenurilor și clădirilor dacă acestea continuă cel puțin 5 ani de la finalizarea investițiilor pentru întreprinderile mari și cel puțin timp de 3 ani în cazul IMM-urilor. De asemenea, în cazul închirierii de instalații sau de utilaje, contractul trebuie să fie unul de leasing financiar și trebuie să conțină obligația ca beneficiarul ajutorului de stat să achiziționeze activul la data la care expiră contractul.
Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale. Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile 100%.
Investiția trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor.
Ce firme sunt eligibile?
Întreprinderile în activitate pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei dacă îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii pentru finanțare, următoarele criterii de eligibilitate:
- au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate;
- au capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat;
- au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100 mii lei;
- nu aparțin unor acționari/asociați care dețin sau au deținut în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere.
Și întreprinderile nou-înființate pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei, dacă au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100 mii lei.
Valoarea ajutorului de stat poate fi majorată cu 5—10 procente dacă investiția este localizată în mediul rural sau într-unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.
Din totalul de 596 milioane de euro, programul alocă pentru anul 2023 echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro, astfel pentru anul curent sunt necesare doar credite de angajament.
Virarea efectivă a ajutorului de stat se realizează prin rambursarea cheltuielilor efectuate de către beneficiar în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă.
Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30.