Douăzeci de fabrici din România, producătoare de ciment, pavele, tâmplărie și gips-carton, au obținut punctajul maxim de 100 de puncte în cadrul programului de finanțare ConstructPlus, dar nu toate vor beneficia de fonduri, din cauza limitărilor bugetare. Potrivit Ministerului Economiei, procesul de evaluare al proiectelor este încă în desfășurare și va dura 50 de zile de la data publicării listei întreprinderilor solicitante, aceasta fiind definitivată pe 9 august.
Programul ConstructPlus dispune de un buget anual de 150 de milioane de euro, însă valoarea totală a ajutoarelor de stat solicitate de cele douăzeci de companii selectate depășește cu mult această sumă, ajungând la 580 de milioane de euro, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar. Astfel, doar o parte dintre companiile cu punctaj maxim vor putea primi finanțare.
Printre proiectele de top se numără investițiile unor companii locale și ale unor grupuri internaționale active în România. Cea mai mare investiție, în valoare de 700 de milioane de lei, este planificată de compania Lasselsberger, care intenționează să construiască o nouă fabrică de plăci ceramice în localitatea Săndulești, județul Cluj. Lasselsberger face parte dintr-un grup austriac cu activități în industria materialelor de construcții.
Alte proiecte notabile, cu investiții de peste 400 de milioane de lei fiecare, aparțin companiilor Knauf Gips, producător de produse din gips pentru construcții, Cemrom, producător de ciment și parte a grupului Soceram, și Trutzi, specializat în construcții metalice.
Deși toate aceste proiecte au obținut punctajul maxim, doar cele care se vor încadra în bugetul disponibil vor primi finanțare, restul fiind nevoite să găsească alte surse de finanțare sau să amâne investițiile planificate.