Cloudul Regional de la Bistrița va avea trei etaje și 4.000 de mp

Bistrița face un pas important către digitalizarea serviciilor publice. Cloudul Regional, care va deservi 6 județe din nord-vestul țării, va fi construit în zona Wonderland, pe un teren de 8.500 de metri pătrați, scrie bistriteanul.ro.

Clădirea va avea 3 etaje și o suprafață desfășurată de peste 4.000 de metri pătrați. De proiect se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Pe parcela respectivă vor fi amenajate și locuri de parcare, alei pietonale și auto și va avea chiar și spații verzi.

Fiind o zonă cu destinație specială, se impun și câteva condiționări. Cu alte cuvinte, cei care vor să construiască ceva în vecinătate vor avea nevoie de avizul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Se va institui o zonă de siguranță, definită de o rază de 1.000 de m, în jurul zonei cu destinație specială. Emiterea autorizației pentru execuția oricărei categorii de lucrări de construire pe parcelele aflate în zona de siguranță, cu înălțime mai mare de 14 m față de cota terenului natural, va fi condiționată de obținerea avizului Serviciului de Telecomunicații Speciale”, se arată în memoriu PUZ.

Cloudul Regional va deservi județele Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Acesta are drept scop asigurarea interoperabilității bazelor de date ale fiecărei instituții.

Practic, cetățenii vor avea acces direct la serviciile publice fără a se mai deplasa la instituții, iar instituțiile vor comunica între ele și vor avea acces la baza de date comună. Astfel se va reduce și birocrația.

Construcția Cloudului Regional este o investiție de 31 de milioane de euro. Termenul de finalizare este de 24 de luni.

Cu această investiție, Bistrița devine un hub digital în nord-vestul țării.