Hotelul Dunărea va fi reabilitat și va fi transformat în Centru Cultural

Hotelul Dunărea, cu cele 7 etaje și 70 de camere, a fost ridicat între anii 1935 și 1940 și, ulterior, a devenit proprietate privată. După cutremurul din 1977, acesta a fost lăsat în paragină. În ultima vreme, primarul sectorului 1 din București, Clotilde Armand, a anunțat că a obținut avizul pentru reabilitarea hotelului de lângă Gara de Nord, un edificiu ce se află în prezent în stare de degradare, scrie Aleph News.

Proiectul lui Clotilde Armand vizează transformarea vechiului Hotel Dunărea într-un Centru Cultural, readucându-i la viață valoarea sa istorică și arhitecturală. Cu cele 70 de camere disponibile, planul include crearea mai multor centre expoziționale și spații de lucru pentru artiști.

Cu toate acestea, există un obstacol în calea implementării proiectului, dat fiind că hotelul este în prezent în proprietate privată. Primăria Sectorului 1 trebuie să rezolve această situație pentru a transforma hotelul într-un Centru Cultural accesibil comunității. Clotilde Armand subliniază importanța reabilitării și revitalizării clădirilor de patrimoniu și își asumă angajamentul de a face din fostul Hotel Dunărea un obiectiv de utilitate publică.

„Eu văd așa lucrurile. Am avut un centru cultural. L-am închis, îl redeschidem în 2024 și în același timp mai am așa un breaking news. Toate lucrurile astea se întâmplă la început de an, când niște teatre rămân homeless. Teatrul Nottara, de pildă, nu are loc pentru desfășurarea activității decât până la finalul stagiului. Discutăm despre niște probleme urgente care apar pe ordinea politică în felul în care lucrurile s-au așezat la finalul anului trecut. Unde o să mergeți la teatru în Sectorul 1 anul acesta?”, a spus Oana Șerban, doctor în filosofie, la Aleph News.

„Fostul Hotel Dunărea a devenit cartea de vizită a Capitalei fiind situat lângă Gara de Nord. Am însă o veste bună. Așa cum am promis, pentru mine și echipa mea, reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor emblematice și de patrimoniu din Sectorul 1 sunt o prioritate. Astăzi vă anunț că am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru acest obiectiv de investiții. Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din 1977. Clădirea are 70 de camere dispuse pe 7 etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați. Vrem să facem o reconversie funcțională a acestui imobil și să-l transformăm în Centrul Cultural al Sectorului 1. Vom amenaja un spațiu dedicat artiștilor și unde vom crea spații expoziționale. După cum știți, Hotelul Dunărea se află în acest moment în proprietate privată, dar noi vrem să-l transformăm într-un obiectiv de utilitate publică și să-l redăm comunității locale”, a scris Clotilde Armand.