Hotelul Bodoc din Sf. Gheorghe va fi demolat

În 2014, Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a achiziționat Hotelul Bodoc de la omul de afaceri brașovean Ioan Neculaie, care anterior îl cumpărase în 2003 împreună cu alte active ale fostei SC Turism și Agrement „Oltul”, în cadrul unei privatizări.

În 2007, Ioan Neculaie a început lucrările de modernizare a hotelului, însă acestea au fost abandonate rapid, iar clădirea cu 10 etaje a rămas în paragină. Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au achiziționat proprietatea în 2014 pentru suma de 745.000 de euro, exprimând intenția de a reabilita hotelul și de a transforma spațiul în birouri, o sală modernă de conferințe și un centru wellness de patru stele. Cu toate acestea, lipsa resurselor financiare și lipsa unui partener privat interesat au împiedicat realizarea proiectului, scrie Biz Brașov.

În cele din urmă, hotelul a fost scos la licitație cu prețul de un milion de euro, dar nici după cea de-a patra licitație nu a fost vândut, chiar și după reducerea prețului aproape la valoarea de achiziție. Ca rezultat, autoritățile au decis să demoleze clădirea pentru a construi în locul ei un centru multicultural și de tineret, care va include o bibliotecă ultramodernă și o sală de concerte unică în țară.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că demolarea hotelului Bodoc ar putea începe în acest an, sub condiția aprobarii documentației tehnice și actualizării devizului general pentru proiect. Arpad a subliniat că municipalitatea nu a abandonat planul de a construi un centru multicultural și de tineret în locul vechiului hotel, care a fost dezafectat.

„Practic, avem un punct de cotitură. Nu există alternative pentru clădirea respectivă, trebuie să o demolăm și, așa cum am promis cu 3-4 ani în urmă, vom construi ceva nou acolo. Chiar dacă au intervenit provocările aduse de COVID și de alte evenimente, rămânem hotărâți să ducem la îndeplinire acest proiect (…) Am stabilit un plan urbanistic zonal și am obținut aprobarea Consiliului Local pentru construcția viitoare. Suntem încrezători că acest proiect va aduce un nou prestigiu orașului nostru, la fel cum a făcut și construcția Muzeului Național Secuiesc acum un secol. Va fi un proces care nu se va întâmpla peste noapte, dar suntem siguri că vom finaliza acest proiect (…) Am așteptat să avem toate documentele necesare, care nu includ doar demolarea hotelului, ci și mutarea stației de transformare și alte aspecte legate de proiect. Dacă licitația decurge conform planului, nu avem nicio piedică în a demola hotelul în acest an”, a adăugat primarul Antal Arpad.