Ministerul Transporturilor a emis recent Autorizația de Construire pentru cele două tuneluri „pentru urși” care vor fi realizate pe tronsonul de 5 kilometri al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Acest tronson este singura secțiune care lipsește pentru a completa autostrada între Sibiu și vama Nădlac II, conform informațiilor publicate de Economedia.ro.
Contractul, atribuit grupului UMB, are o valoare de 842 milioane lei și prevede construirea a două tuneluri cu o lungime totală de 2,13 kilometri. Lucrările, care se estimează că vor dura 34 de luni, pot începe acum că autorizația a fost emisă. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunțase anterior că lucrările vor demara la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie.
În aprilie, UMB primise deja autorizația pentru cei 5 kilometri de autostradă, dar fără tunelurile necesare. Acest lot este parte dintr-un proiect de 1,8 miliarde lei, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Finalizarea acestui tronson va permite circulația neîntreruptă pe Autostrada A1, de la Boița, Sibiu, până la Nădlac II.
În primăvara acestui an, UMB a demarat lucrările pregătitoare pentru drumurile tehnologice din zona nodului rutier de la Holdea, pe secțiunea lipsă a autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Aceste lucrări sunt efectuate atât dinspre Margina (Timiș), cât și de la descărcarea Holdea (Hunedoara), pentru lotul de 9 kilometri Holdea – Margina, finanțat prin PNRR.
De asemenea, UMB a început să aducă utilajele necesare pentru forajul tunelurilor în zona organizării de șantier de lângă Margina, conform fotografiilor postate pe forumul Asociației Pro Infrastructură.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost semnat în octombrie 2022 cu Asocierea UMB (România) – EuroAsfalt (Bosnia-Herțegovina), partenerii fiind selectați pentru experiența lor în construcția de tuneluri. Ordinul pentru începerea proiectării a fost emis pe 5 decembrie 2022, iar termenul pentru predarea proiectului tehnic, necesar pentru obținerea Autorizației de Construire, a fost stabilit pentru noiembrie 2023. Termenul total de execuție al lucrărilor este de 34 luni.