Brașov: Primăria analizează construirea de noi parcări în centru

Municipalitatea brașoveană, condusă de primarul George Scripcaru, readuce în discuție realizarea unor parcări subterane și supraterane în zona centrală a orașului. Printre proiectele vizate se numără „Parcare zona pârâul Graft – După Ziduri”, „Parcare subterană Centrul istoric (Parc Titulescu)” și „Parcare subterană – zona Prefecturii”, scrie Brașov România.

După o perioadă de patru ani în care proiectul parcării subterane de sub Parcul Central „Nicolae Titulescu” a fost scos din agenda publică, acesta a fost reintrodus pe lista de investiții, conform informațiilor publicate de bzb.ro.

Fonduri alocate și proiecte incluse în buget

Conform proiectului de buget pentru anul 2025, Primăria Brașov alocă 31,41 milioane de lei din venituri proprii pentru capitolul „Infrastructură”. Această sumă va acoperi modernizarea și extinderea a 29 de străzi, reabilitarea unor pasaje rutiere și pietonale, precum și realizarea infrastructurii necesare accesului la viitoarele spitale din cartierul Bartolomeu.

Pe lista investițiilor se regăsesc mai multe proiecte majore, printre care:

  • Documentații tehnice pentru Pasajul suprateran str. De Mijloc – Borzești;
  • Pasaj rutier hobanat în zona Coresi și str. Minerva;
  • Tunel Răcădău – Centrul istoric.

Controverse și implicații urbanistice

Una dintre cele mai sensibile teme o reprezintă parcarea subterană din Parcul Central „Nicolae Titulescu”, un spațiu cu o istorie de peste 150 de ani. De-a lungul timpului, parcul a trecut prin multiple transformări, devenind un loc de relaxare pentru locuitorii orașului. Planurile pentru construirea unei parcări subterane au generat, în trecut, opoziție din partea societății civile, din cauza impactului asupra zonelor verzi și a patrimoniului urbanistic.

Istoria parcului datează din secolul XIX, când acesta a fost transformat dintr-un câmp destinat negustorilor într-o zonă de promenadă. Până în prezent, a avut mai multe denumiri, reflectând schimbările istorice prin care a trecut orașul: Aleea Rudolf, Bulevardul Ferdinand, Parcul Carol al II-lea, Parcul Cuteanu și, din 1962, Parcul Nicolae Titulescu.