HeidelbergCement va cumpăra Italcementi

Producătorul german de ciment HeidelbergCement AG, prezent şi în România, va achiziţiona 45% din acţiunile Italcementi, devenind cel mai mare jucător din lume de pe piaţa agregatelor şi al doilea producător de ciment la nivel mondial. Preţul tranzacţiei se ridică la 1,67 miliarde de euro. Mutarea nemţilor a venit imediat după fuziunea Lafarge-Holcim, care a propulsat noua entitate în fruntea topului producătorilor mondiali de ciment.

Tranzacţia va fi gata în 2016, după primirea tuturor aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare. După aceeea, HeidelbergCement va iniţia o ofertă publică de preluare a participaţiilor celorlalţi acţionari ai Italcementi, măsură obligatorie conform legislaţiei italiene. Pentru piaţa românească, această tranzacţie nu va avea efecte puternice pentru că până azi a fost împărţită între trei jucători: HeidelbergCement, Lafarge şi Holcim. Fuziunea Lafarge şi Holcim a introdus în ecuaţie un alt jucător, CRH din Irlanda, care începând de pe 31 iulie va intra în proprietatea a două fabrici Lafarge, din trei, şi a mai multor staţii de betoane şi balastiere.

Achiziţia marchează însă o extindere şi o diversificare semnificative a prezenţei nemţilor pe pieţe precum Franţa, Italia, SUA şi Canada, unde grupul îşi va consolida puternic poziţia de piaţă, dar şi pe pieţe emergente cu înalt potenţial de creştere, ca India, Egipt, Maroc şi Thailanda.

Anul trecut, Italcementi a raportat venituri de 4,1 miliarde de euro. HeidelbergCement este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi al altor activităţi conexe, ceea ce îl poziţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Grupul are aproximativ 45.000 de angajaţi în 2.300 de locaţii, în peste 40 de ţări din întreaga lume.

HeidelbergCement este prezent pe plan local cu firmele Carpat Beton şi Carpat Agregate. Grupul german a investit 500 de milioane de euro în România, unde deţine trei fabrici de ciment, la Taşca, Chişcădaga şi Fieni, precum şi mai multe staţii de betoane, cariere şi balastiere.