Irlandezii de la CRH au preluat oficial Lafarge România

Producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a anunţat că a finalizat achiziţia activelor Lafarge România, ca parte a unei tranzactii globale de preluare a unor active Lafarge si Holcim pentru 6,5 miliarde de euro. Irlandezii susţin că decizia de cumpărare a activelor Lafarge din România demonstrează încrederea în rezultatele bune înregistrate de fostele unităţi ale grupului francez.

Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii de la Lafarge au activat pe plan local, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 155 de milioane de euro. Producătorul irlandez CRH a preluat de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, precum şi mai multe cariere, balastiere şi staţii de betoane, rulajul consolidat al Lafarge România ridicându-se la aproximativ 200 milioane euro în 2014.

La nivel global, tranzacţia va dubla capacitatea de producţie de ciment a CRH şi va extinde portofoliile sale de agregate şi de betoane premixate. Astfel, CRH va fi al treilea cel mai mare jucator global pe piaţa materialelor de construcţii şi numărul doi la nivel mondial pe piaţa de agregate.

Grupurile Holcim (Elvetia) şi Lafarge (Franta) au fuzionat în luna iulie, creând cel mai mare producător de ciment din lume. Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca in ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.