Centura Oradei are două pasaje supraterane noi

Primăria Oradea a inaugurat două pasaje supraterane situate pe centura oraşului, investiţii care s-au ridicat la 10 milioane de euro. Este vorba despre pasajul de pe DN76, respectiv cel de pe DN 79. Conform Adevărul, investiţiile au fost realizate prin finanţare POR în valoare totală de 50 milioane de lei, din care 32,5 milioane de lei contribuţie UE, 7 milioane lei de la Guvern şi 10,4 milioane de lei din bugetul local.

Cele două pasaje scurtează foarte mult tranzitul pe centura oraşului şi elimină ambuteiajele din două intersecţii foarte aglomerate, un către Deva, cealaltă către Arad. “Aceste două proiecte pentru pasaje au fost realizate iniţial de către Primăria Oradea, ca şi parte de proiectare, pe baza unei înţelegeri cu Compania de Drumuri şi Autostrăzi; le-am predat (în 2010, n.r.) companiei pentru a fi realizate, dar văzând că nu sunt finanţate, le-am luat de la companie, le-am depus pe POR, au fost declarate câştigătoare şi în urma finanţării, a procedurii de licitaţie, astăzi aceste proiecte sunt finalizate. Cam un an şi jumătate au stat degeaba la companie, iar valoarea estimată de companie era aproape dublă decât cea care a fost realizată de noi,” a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, conform Adevărul.

Lungimea totală a pasajului este de 962 de metri, pe patru benzi, însă lungimea propriu-zisă este de 226 de metri, având o înălţime de şase metri, cu rampele şi bretelele ocolitoare pe cele două sensuri. “Lucrările au început în septembrie 2014 şi s-a reuşit finalizarea investiţiilor în 16luni în cazul pasajului de pe DN 76, respectiv 15 luni în cazul pasajului de pe DN 79. La ambele pasaje s-au făcut economii importante, de câte un milion de lei, faţă de valoarea contractată”, a declarat Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.

Ambele proiecte au fost contractate de către Municipiul Oradea cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1 ‘Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 ‘Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul ‘Poli de dezvoltare urbană”. Valoarea totală a proiectului este de 25.520.001,21 lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 16.573.578,02 lei, contribuţia Guvernului României este de 3.638.102,49 lei, iar contribuţia Municipiului Oradea este de 5.308.320,70 lei.

În cazul ambelor pasaje supraterane, lucrările au cuprins realizarea pasajului superior, rampele pasajului, bretelele de legătură la giraţie, intersecţiile şi drumurile laterale, semnalizarea, scurgerea apelor şi iluminatul public. Lungimea totală a pasajelor împreună cu rampele este de aproximativ de 962 m. „În urma încheierii acestor lucrări, cei care doresc să ocolească Oradea vor putea să facă acest lucru în abia câteva minute. Astfel, vor fi eliminate şi blocajele de trafic, cetăţenii se vor putea deplasa mai uşor dintr-o parte în alta a oraşului, iar zona industrială din preajma drumului de centură se va dezvolta şi ea datorită descongestionării traficului şi oferind condiţiile necesare celor care execută trafic greu”, a mai spus primarul Bolojan.