Clădirea fostă sediu Xerox se vinde cu 4,4 mil. € unei firme “no name”. A fost cumpărată cu 6,5 mil. € în 2005

RI Investment, prin vehiculul RI Property SPV 1, a hotărât recent să vândă Daniel Danielopolu Business Center, mai cunoscută ca “Xerox Building” pentru că a fost şi sediul Xerox până la începutul crizei (foto). Vânzarea se face spre “EDAS Holdings LTD” cu 4,4 milioane de euro, indică un document consultat de revista Constructiv.

Interesant este că această EDAS a fost înfiinţată în Malta abia în luna mai anul trecut, potrivit Malta Financial Services Authority.

Astfel că nu e deloc clar care este scopul acestei… vânzări. Sigur e însă că pentru multe firme care activează în România, impozitele pe clădiri sunt foarte împovărătoare.

Irlandezii de la RI Investment sunt unii dintre cei mai renumiţi jucători de pe piaţa imobiliară a perioadei de boom. Au intrat pe piaţa locală în anul 2005 când au cumpărat clădirea de mai sus cu 6,5 milioane de euro.

Nu s-au oprit însă doar la acea achiziţie. Au cumpărat tot în acel an Neocity Tower I si II – cu 14 milioane de euro dar şi foarte multe apartamente noi în ansambluri rezidenţiale.

Irlandezii au fost însă jucători importanţi doar pe partea de achiziţii. Când a venit vorba să construiască, timpul a dovedit că a fost vorba doar de promisiuni. Investiţiile totale estimate în anul 2007 se aştepta să ajungă la 800 milioane de euro. N-a fost să fie. RI a rămas ca fiind unul dintre unul dintre fondurile de investiții cu cele mai multe locuințe noi în proprie¬tate dar cu foarte multe apartamente cumpărate în ansambluri falimentare.

Eduard Doandeş, care în anul 2007 era directorul general al RI Investment este şi în prezent printre asociaţii RI Property SPV 1 prin care se vinde clădirea de mai sus. Ceilalţi asociaţi sunt trei irlandezi: Alan Torpey, Joe Simpson şi John Lowe.

Clădirea a fost construită în anul 2004 şi are o suprafaţă de 5.500 mp.