ROMEPS: Sectorul rezidențial a impulsionat creșterea pieței de termosisteme

Piața autohtonă de polistiren expandat a ajuns aproape de maturitate și este superioară din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau Polonia, conform reprezentanților Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS). Maturizarea pieței de profil se datorează, în mare parte, rezultatelor înregistrate de industrie pe parcursul anului trecut – creșterea producției de polistiren expandat, creșterea calitativă a produselor prin majorarea densității medii și a grosimilor utilizate, potențialul ridicat la nivelul reabilitărilor termice, etc, se arată într-un comunicat ROMEPS.

“În 2015, sectorul rezidențial a avut o contribuție majoră la creșterea pieței de termosisteme, reprezentând ponderea cea mai importantă a segmentului lucrărilor de reabilitare. Ultimul trimestru al anului a adus și deblocarea finanțărilor pe fonduri europene, lucru care a generat o ușoară depășire a volumelor realizate în anul precedent”, a declarat Delia Fillip, director executiv ROMEPS.

De altfel, un indicator al creșterii producției de polistiren expandat sunt și importurile de stiren (materie primă pentru polistirenul expandat) din perioada 2014 – 2015. Conform datelor oferite Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România de către Institului Național de Statistică, importul de stiren a crescut cu 4,72% în perioada ianuarie – octombrie 2015 față de 2014.

Totodată, una din caracteristicile pozitive ale pieței locale de polistiren expandat în 2015 este că aceasta a devenit superioară din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau celei din Polonia, deoarece România a implementat normativele europene în ceea ce privește randamentul termic al termoizolației, ceea ce a dus la o majorare în funcție de zonele climaterice la 10 cm în zona 1 până la de la 15 cm în zona 4. “Cu toate acestea, mai avem un drum destul de lung de parcurs într-un interval foarte scurt de timp, deoarece până în 2020 toate construcțiile noi vor trebui să se încadreze în clasificarea de case pasive sau zero energy building”, a explicat directorul executiv ROMEPS.

De asemenea, anul trecut, sectorul rezidențial a avut o contribuție majoră la creșterea pieței de termosisteme, reprezentând ponderea cea mai importantă la nivelul segmentului lucrărilor de reabilitare. În plus, începând cu a doua jumătate a anului 2015, deblocarea finanțărilor pe fonduri europene sau credite accesate de autorități a dus la depășirea volumelor realizate în anul precedent. “Din punct de vedere al calității lucrărilor, producătorii ROMEPS au constatat o creștere semnificativă a cererii de produse care îndeplinesc parametrii tehnici pentru utilizarea în acest tip de lucrări”, a menționat Delia Filip.

Până în acest moment, în București, au fost reabilitate termic 2.337 din 9.244 de blocuri de locuințe, adică 25% din totalul blocurilor de locuințe, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ceea ce înseamnă că există un potențial ridicat de creștere pe acest segment. Spre comparație, în țară, procentul de blocuri reabilitate este semnificativ mai mic, deoarece schema de finanțare guvernamentală a fost extrem de redusă în ultimii ani – de 70 de milioane euro.