Fosta clădire a Casei de Asigurări din Brașov a fost complet reabilitată

Fosta clădire a Casei de Asigurări Brașov a fost redată comunităţii după ce a fost complet reabilitată de RIAL. Imobilul a stat în paragină ani de zile şi devenise cuib pentru persoanele fără adăpost, scrie www.monitorulexpres.ro. ,,Este una dintre clădirile reprezentative din această zonă, prin frumuseţea ei, dar şi prin poziţionare. Ani de zile a fost lăsată să se deterioreze, fără a se face nici o investiţie în întreţinerea ei. În timp, a devenit un adevărat focar de infecţie, ocupată ilegal de persoane fără adăpost, ceea ce a contribuit şi mai mult la deteriorarea acestui imobil.“, a spus primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

În anul 2009, Primăria Braşov a început demersurile pe lângă proprietarul clădirii, Casa Naţională de Asigurărilor de Sănătate, pentru a fi preluată de municipalitate, iar în 2011, aceasta a intrat în administrarea Municipalităţii. „Din acel moment am început pregătirea documentaţiei necesare pentru reabilitare, studii, proiect, autorizaţie de construire, iar din 2014 am început reabilitarea clădirii. Mă bucur că am ajuns astăzi să redăm braşovenilor şi turiştilor această construcţie, atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru utilitatea ei“, a mai spus edilul.

Clădirea, formată din demisol, parter,etaj şi manasardă, are o suprafaţă de 195 m.p, din care suprafaţă utilă de 570 de m.p, la care se adaugă şi un teren de 830 m.p. Lucrări executate de RIAL au constat în reparaţii acoperiş (reparaţii învelitoare ţiglă, reparaţii lucarne din lemn, streaşină, dolii, pazii, jgheaburi şi burlane), reparaţii interioare la tencuieli şi zugrăveli interioare, montare pardoseli, reparaţii tâmplărie lemn (uşi şi ferestre), înlocuire instalaţie sanitară şi obiecte sanitare, înlocuire instalaţie electrică, înlocuire instalaţie termică şi montarea a trei centrale termice. De asemenea, s-au făcut lucrări şi pentru reabilitare faţadă (curăţire faţadă, reparaţii tencuieli, zugrăveli).
Valoarea totală a lucrărilor a gost de 683.632 de lei, inclusiv TVA.

În anul 1925, Casa Centrală a Asigurărilor Sociale, C.C.A.S., a cumpărat imobilul, actualul proprietar fiind Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, C.N.A.S., succesorul instituţional al C.C.A.S. Din 2009, Primăria Braşov a iniţiat demersurile pentru a o prelua, iar prin Convenţia din data de 4 octombrie 2011, semnată între C.N.A.S. şi Primăria Municipiului Braşov, imobilul a fost dat spre administrare Primăriei Braşov.