Palatul Toldalagi din Tg. Mureș a fost restaurat

Primul palat nobiliar ridicat în Târgu Mureş după instalarea în oraş a Tablei Regeşti (forul judecătoresc suprem al Transilvaniei), în secolul al XVIII-lea, Toldalagi, a fost restaurat complet după 8 ani de cercetări şi lucrări de reabilitare. Clădirea adăposteşte Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureș.

Lucrările de restaurare au început din anul 2008, ocazie cu care s-a încercat remedierea unor greşeli făcute în anii ’80, când se practicau intervenţiile moderniste asupra clădirilor de patrimoniu.

„Ce s-a putut, am înlăturat, am redeschis camere care au fost zidite între timp, am refăcut sala mare care avea o însemnătate mare în acea perioadă – proprietarul era contele Laszlo Toldalagi, asesorul Tablei Regeşti. S-au făcut reparaţii la acoperişul clădirii, la subsol, au fost executate lucrări de drenaj, lucrări pentru a încerca să scoatem igrasia din pereţi şi să acoperim curtea interioară. Practic a fost renovată toată infrastructura clădirii, iar în urma lucrărilor depozitele au început să se usuce. Singura problemă este acum spaţiul relativ mic pentru colecţia noastră bogată, nu avem atâta spaţiu câte lucruri valoroase deţinem. Acum avem toate sălile de expoziţie restaurate, s-au păstrat stucaturile originale baroce, avem sala contelui, unde există printre puţinele şeminee din stucaturi păstrate în România – inclusiv cu urmele de trasare, decorurile, se văd desenele originale făcute cu creion pe tencuiala de atunci”, a declarat Zoltan Soos, directorul Muzeului Județean.

Lucrările de restaurare au costat peste 1,5 milioane de lei, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Mureş. „Din păcate, în anii ’80 foarte multe tencuieli erau înlăturate, nu prea am reuşit să redăm cromatica sălilor, dar cât unde s-a putut, am făcut-o. O ultimă intervenţie va fi modernizarea mansardei mari, care va fi folosită pentru depozite. Întrucât investiţia a fost acoperită de CJ Mureş, în valoare peste 1,5 milioane de lei, lucrările s-au făcut etapizat – renovare şi cercetare. Neavând graba care este la proiectele europene, am reuşit să restaurăm detaliile complexe. Am avut timp să facem o cercetare detaliată şi să redăm aspectul original al clădirii”, a Soos.

Muzeul a reuşit achiziţionarea mobilierului din Palatul Teleki din Târgu Mureş, care va servi la amenajarea unei camere aristocratice, pentru a prezenta o parte din viaţa aristocraţilor din oraş. Această sală aristocrată de secol XVIII va funcţiona alături de celelalte 9 săli de expoziţii ale Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş.
Soos a precizat că acest palat este una dintre cele mai elegante clădiri construite în stilul baroc-rococo din Târgu Mureş şi din România. Iniţial au fost trei clădiri mai vechi pe locul acestui palat, iar părţi din vechile clădiri au fost înglobate în noua construcţie.

Construcţia Palatului Toldalagi a început în anul 1759 şi s-a derulat în mai multe etape până în 1772, când a fost terminată în întregime şi aripa din spate, fiind conceput de arhitectul Schmidt Pal, după planurile arhitectului francez Jean Luidor.