Pe piața imobiliară din România sunt foarte puțini dezvoltatori care construiesc proiecte integrate dar se simte o tendință de trecere de la investiții de amploare, a declarat Viorel Mohorea, new home division sales coordinator în cadrul Coldwell Banker, la un eveniment pe tema inovaţiei în real estate, organizat de Imobiliare.ro, în colaborare cu CTP, dezvoltator de parcuri industriale.
„Din cel dintâi punct de vedere, există schimbări vizibile în piaţă, dar, din cel de-al doilea, puţine ansambluri se impun – puţini dezvoltatori construiesc în momentul de faţă proiecte integrate, care să ofere un stil de viaţă. Se simte însă o tendință de trecere de la dezvoltările de mici dimensiuni la investiţii de amploare, menite să ofere locatarilor nu doar o simplă locuinţa, ci o serie întreagă de facilităţi”, susține Mohorea.
Potrivit lui Bogdan Ivan, secretar general în cadrul Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, pe fondul stabilizării pieţei rezidenţiale, atât dezvoltatorii, cât şi potenţialii cumpărători manifestă o deschidere tot mai mare spre inovare. Acesta a spus însă că, în general vorbind, pentru a introduce inovarea în domeniul construcţiilor de locuinţe, dezvoltatorii trebuie să reuşească să evite o serie de „bariere”, precum costurile, dificultăţile întâmpinate în implementarea noilor tehnologii în procesul de construcţie.
„Pentru a putea să introduci tehnologiile noi (gen smart-home sau case pasive sau orice alt tip de inovaţii) trebuie să te gândeşti în primul rând la costuri, şi anume dacă produsul final este vandabil. Nu trebuie să uităm că procesul de construcţie al unei locuinţe, al unui bloc, spre exemplu, este un proces contra-timp. Se investesc nişte bani, iar întârzierile sunt destul de mari în domeniu – numai documentaţia durează şase luni, iar construcţia încă atât; ar trebui că aceste tehnologii noi să fie facil de utilizat şi bine stabilite”, a declarat Ivan.
Conform acestuia, anumite inovaţii – cum ar fi sistemul smart-home – nu sunt încă suficient de bine dezvoltate pentru a putea fi utilizate, cel puţin nu „în masă”.