Un olandez construiește 68 de case de vacanță la 45 km. de Brașov

Cetățeanul olandez Mark Koops intenționează să construiască 68 de case de vacanță la 45 km. de Brașov, în localitatea Vama Buzăului. Proiectul, numit Valley 21, va cuprinde locuințe și un centru de ospitalitate, cu restaurante și magazine, pe o suprafața de 68 ha, conform wall-street.ro. Casele vor fi de patru tipuri, cu suprafeţe între 92 mp şi 118 mp, construite din beton, cu structuri interioare din lemn, alimentate cu energie din panouri solare şi încălzite cu materiale regenerabile şi vor costă între 167.500 euro şi 285.000 euro.

Până în prezent a fost finalizată o singură casă. Aceasta are 3 dormitoare, 2 băi, living şi bucătărie pe o suprafaţă de 118 mp şi va fi scoasă la vânzare în septembrie la preţul de 285.000 de euro. „În momentul de faţă testăm piaţă cu prima casă costă 285.000 de euro. Este o piaţă restrânsă, acest tip de casă nu este pentru toată lumea, este pentru clasa de mijloc şi clasa de sus. Credem că în Bucureşti găsim această piaţă, iar dacă suntem prea scumpi, vom schimbă strategia şi vom scădea preţurile”, susţine Mark Koops, citat de wall-street.ro.

Acesta susține că potenţialii cumpărători sunt antreprenorii şi persoanele din middle şi top management. „Cred că 99% din cumpărători vor fi din România. Alţi potenţiali cumpărători ar fi germanii, pentru că sunt familiarizaţi cu România, şi italienii”, mai spune Koops. Casele vor fi vândute în regim condominium, ceea ce înseamnă ciobanii şi oile vor avea în continuare dreptul să traverseze complexul Valley 21.

Proiectul Valley 21 este finanţat de investitori olandezi şi români, în baza unui parteneriat cu autorităţile locale din Vama Buzăului, încheiat în 2010, iar de atunci şi până în septembrie, când va începe procesul de vânzare a primei case, investiţia se ridică la aproximativ 1 milion de euro. Banii au fost investiţi în studii pe toate componentele de proiect (studiu PUZ, masterplan, studii de arhitectură şi design, raport ecologic asupra zonei de construcţie), construcţia primei casei (casă prototip), infrastructură rutieră pentru primele 10 case şi organizarea de evenimente culturale în Vama Buzăului, scrie wall-street.

Într-o primă faza a proiectului vor fi construite doar 10 case, urmând ca ulterior cetățeanul olandez să atragă noi investitori în proiect pentru construcţia celorlalte case. De asemenea, în funcţie de cererea pieţei, va decide dacă va continuă construcţia celor 4 tipuri de case, cu preţurile aferente, sau va construi case mai mici, care să fie vândute la preţuri mai mici.