Construcţii mai multe decât planurile iniţiale, în Cosmopolis

Investitoriul din complexul rezidenţial Cosmopolis, situat în partea de nord-est a Bucureștiului, s-a văzut nevoit să-şi schimbe planurile şi să construiască mai mult după primele trei luni ale anului cu vânzări peste aşteptări.

“În mod normal, pentru Cosmopolis facem o analiză la fiecare şase luni, analiză în care evaluăm vânzările şi stocul de apartamente pentru a vedea cât mai construim. Acum însă am fost nevoiţi să facem analiza la trei luni şi să construim cu 3-4 luni mai devreme decât aveam în plan la sfârşitul anului trecut. Spre exemplu, lucrările la ultimele două blocuri cu un total de 180 de apartamente trebuiau să înceapă în iulie respectiv octombrie dar le-am început deja în luna mai. Dacă vânzările merg la fel de bine, e posibil să începem în octombrie lucrările de construcţie la blocuri pe care ne-am propus să le începem la debutul anului viitor”, a declarat pentru revista Constructiv, Gabriel Voicu, director new-homes division la Coldwell Banker, managerul și agentul exclusiv Cosmopolis.

În această perioadă sunt în construcţie în complexul rezidenţial 5 blocuri cu regim de înălţime P+6 + et. 7 retras. Cele cinci blocuri au în total aproximativ 350 de locuințe. De asemenea, se află în construcție în jur de 100 de vile. Vilele se construiesc în general în mini-ansambluri (ca detaliu, fiecare ansamblu are în spaţiul interior o mini-piscină). De altfel, dezvoltatorul ridică în medie cam 4-5 astfel de mini-ansambluri anual.

În plus, dezvoltatorul turc Opus Land Residential Development mai dispune de loturi de teren pentru construcţie, pe malul lacului.

„Am ajuns la peste 5.000 de locuitori, majoritatea familii tinere cu copii de vârste mici, dar și tineri. Vânzările de locuințe sunt cu peste 10% față de ce am anticipat. Anul acesta vom construi încă 40.000 de mp de suprafaţă rezidenţială. Următoarea investiție din cadrul Cosmopolis va fi o sală de fitness ultramodernă, dotată cu aparatură de ultimă generație, instructori și personal dedicați antrenamentelor individuale dar și de grup. Sala va avea o suprafață totală de aproximativ 2.200 mp și va avea și o piscină interioară.”, a  declarat Ahmet Buyukhanli (foto mai jos), investitorul care controlează Opus.

Ahmet Emre Buyukhanli, CEO, Opus Land Development

Printre alte planuri ale dezvoltatorului turc se numără şi grădiniţe şi şcoli, care să se adauge la cele deja existente. Mai precis, o să deschidă şi a II-a grădiniţă particulară şi, mai mult decât atât, fac demersuri pentru o grădiniţă de stat. „Ar fi prima dintr-un complex rezidenţial, după informaţiile mele”, a declarat Gabriel Voicu. De asemenea, în complex există deja o şcoală primară particulară şi se fac demersuri pentru a avea şi o şcoală de stat.

În primele cinci luni ale anului 2017, Cosmopolis Rezidențial, dezvoltat de Opus Land Residential Development, a vândut 258 de unități, însemnând 22.000 de metri pătrați.

Strip mall-ul Cosmopolis Plaza

Cosmopolis Plaza, primul strip mall construit în România în cadrul unui complex rezidențial, are o suprafaţă de 10.000 mp, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 4.100 mp și a fost realizat în urma unei investiții de 2,2 milioane de euro. Bugetul a fost alocat amenajării terenului și construcției, dotării spațiului cu echipamentele și utilitățile necesare, proces care a durat aproape un an.

Cosmopolis Plaza

Reprezentanţii dezvoltatorului susţin că strip mall-ul este vizitat zilnic în timpul săptămânii de 1.000-1.200 de persoane

Printre cele mai cunoscute nume prezente în centrul comercial sunt Ocean Fish, cafeneaua Kaffein, restaurantul TYN by Zaitoone, Inmedio și petshop-ul VET Life. Centrul comercial este închiriat în proporţie de 95% până în luna mai iar în lunile care vin mai urmează să vină alţi retaileri.

Pe scurt despre Cosmopolis

Început în anul 2007, proiectul imobiliar s-a dezvoltat treptat ajungând să se transforme într-un adevărat oraş european. În momentul de faţă, Cosmopolis se întinde pe o suprafaţă de 800.000 mp, având finalizate peste 2.300 de apartamente și vile. Investițiile în cadrul complexului rezidențial Cosmopolis s-au ridicat la aproximativ 280 de milioane de euro, buget alocat construcției de locuințe, infrastructurii, spațiilor comerciale și spațiilor verzi. Planurile de viitor includ construcția a cel puțin 7.000 de locuințe noi, precum și dezvoltarea continuă a infrastructurii și a facilităților oferite.

Managerul și agentul exclusiv Cosmopolis este Coldwell Banker România, una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară din România după ultimele rezultate financiare oficiale. Aceasta este și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial, fiind manager și agent exclusiv pentru peste 15 proiecte rezidențiale din București și din țară. Compania a vândut în 2016, direct de la dezvoltator, peste 1.500 de locuințe noi doar în București și zonele limitrofe.