Nu foarte mulţi ştiu că marcajele de pe traselele montane trebuie refăcute constant, din cauza coroziunii. În acest context, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a încheiat, luna aceasta, refacerea marcajelor a peste 300 de trasee turistice montane și renovarea a 25 de baze şi posturi salvamont și 10 de refugii. Toate lucrările au fost desfășurate cu materiale donate de Policolor în cadrul campaniei ”Culorile României”.
Despre amploarea şi frecvenţa acţiunilor salvamontiştilor aflăm foarte pe scurt şi extrem de rar, de 3-4 ori pe an, de obicei de la televizor. Intervenţiile sunt însă mult mai dese. Concret, doar în prima jumătate a anului în curs, salvamontiştii români au fost solicitaţi să intervină la 3.158 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical. Rezultatul? – Au fost salvate 3.767 de persoane, dintre acestea, 1.281 de cazuri au fost predate serviciilor Smurd sau de Ambulanţă, 18 elicopterelor Smurd pentru transport către unităţile medicale specializate şi 17 cazuri serviciilor IML.
”Din aprilie și până luna aceasta, când am intrat în plin sezon turistic, aproape toți cei 800 de salvamontiști din structurile noastre au fost implicați în acțiunile de refacerea a marcajelor traseelor turistice și renovare a bazelor, posturilor şi refugiilor salvamont. Vom continua lucrările de întreținere a traseeleor turistice până în toamnă, pentru a le facilita turiștilor și iubitorilor de sporturi montane practicarea în deplină siguranță în natură a activităților preferate”, a declarat Sabin Cornoiu (foto mai sus), președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Să revenim însă la refacerea marcajelor de pe trasee. Peste 5.000 de kg de vopseluri, emailuri și lac pentru lemn, în valoare de 56.600 lei, au ajuns în 21 din cele 24 de județe din România care au activitate salvamont, materialele fiind distribuite către 30 de unități de salvare montană. Au fost vopsiți circa 1.000 de stâlpi de marcaj, au fost făcute renovări la 25 de baze, posturi și refugii salvamont și, de asemenea, au fost reamenajate zonele de chei și canioane din Canionul Oltețului- munții Parâng, Cheile Corcoaia – Munții Mehedinți, canionul Valea lui Stan – Argeș și Vadul Crișului – Bihor.
”Cand vorbim despre responsabilitate socială, în domeniul de activitate al salvatorilor montani apare o gravitate suplimentară a cuvântului responsabilitate. Marcarea traseelor și refacerea lor salvează vieți”, a declarat Camelia Dragomirescu, director de marketing Policolor.
Proiectul de responsabilitate socială „Culorile României” al Policolor a început în anul 2015, în momentul aniversării a 50 de ani de experienţă în producţia de lacuri şi vopsele a companiei. În 2017, pentru cele 15 proiecte incluse deja în program vor fi donate aproximativ 14 tone de vopsea, baițuri și tencuială.