Primăria Timișoara primește în dar un proiect la cheie pentru construcția unui pod peste Bega

Primăria Timişoara va construi un pod peste râul Bega şi o pasarelă pentru pietoni şi biciclişti, după un proiect care i-a fost donat de un dezvoltator imobiliar. Podul va avea câte două benzi pe sens şi este primul realizat în Timişoara în ultimii 50 de ani. Doar proiectarea a costat peste 150.000 de euro, încă nefiind realizate studiile care să estimeze costul lucrărilor, conform News.ro.

Pasarela include un amfiteatru spectaculos ce coboară la râul Bega. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe iluminatul pe timp de noapte. Proiectul pasarelei este semnat de arhitectul timişorean Bogdan Zaha, care profesează la Viena.

Proiectarea tehnică a podului şi a pasarelei este realizată de SSF, o companie timişoreană care proiectează poduri în Germania şi Romania, întregul proiect propus fiind realizat de specialişti timişoreni.

“Traversăm o perioadă prolifică pentru oraş, am angajat şi continuăm să angajăm mari proiecte, atât noi, administraţia publică, cât şi mediul privat, respectiv unele proiecte le facem împreună, proiecte care vor transforma în bine, vor moderniza radical Timişoara. Deja putem spune că Timişoara de mâine a început să-şi arate faţa. Salutăm în mod deosebit colaborarea cu dezvoltatorul ISHO care se materializează într-un proiect public-privat de anvergură ce poate servi drept exemplu pentru alte investiţii”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Dezvoltatorul asigură şi finanţarea proiectării inelului II de circulaţie din Timişoara care porneşte de la strada Baader şi ajunge până la sensul giratoriu de pe strada Pestalozzi, proiect pe care îl donează apoi Primăriei Timişoara în vederea licitării lucrărilor şi implementării.

”Venim cu o propunere pentru o utilitate publică care stă în picioare oriunde în Europa, atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic, în deplină armonie cu dezvoltarea urbană din zonă, dată de proiectul imobiliar multifuncţional ISHO. Colaborarea noastră cu biroul de arhitectură Andreescu şi Gaivoronschi e deja bine cunoscută, dar ne bucură, totodată, noua colaborare cu arhitectul pasarelei, Bogdan Zaha, al cărui parcursul profesional include o perioadă de şase ani petrecută în prestigiosul birou de arhitectură Zaha Hadid, recunoscut internaţional pentru lucrările emblematice din mai multe metropole ale lumii”, a declarat Ovidiu Şandor.

Podul este proiectat ca fiind o temă muzicală, a explicat arhitectul Vlad Gaivoronschi.

”Tema a fost de a realiza parapeţii de protecţie care îl fac să fie perceput ca o sculptură care se fragmentează. E ca o temă muzicală, iar farurile vor avea un rol important la lăsarea serii”, a declarat Vlad Alexandru Gaivoronschi, arhitectul care a creat proiectul podului peste Bega.

Licitaţia pentru această construcţie ar putea demara cel târziu la începutul anului viitor, iar execuţia s-ar finaliza în anul 2020.