Se renovează celebrul Pavilion 6 din centrul imperial al Băilor Herculane

Ministerul Apărării Naționale va demara renovarea Sanatoriului Militar Regele Ferdinand I, numit și Pavilionul 6, din centrul imperial al Băilor Herculane. În prezent, pentru acest proiect este realizată documentaţia tehnică, iar pentru anul 2018 au fost planificate fonduri atât pentru consolidare, cât şi pentru reabilitare, urmând ca imobilul să fie destinat refacerii capacităţii de muncă a personalului care a participat la acţiuni militare în teatrele de operaţii, a personalului în activitate şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, scrie Adevărul.

”Cândva, hotelul de la Herculane, denumit şi Sanatoriul Militar Regele Ferdinand I, era unul care oferea programe de recuperare avansată pentru militarii români. Ţin mult la acest proiect şi, de aceea, îmi doresc să fie demarat la începutul anului viitor. Astfel, în doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii, dar şi o bijuterie arhitectonică recuperată şi repusă în circuit”, a spus ministrul Apărării Mihai Fifor.

Imobilul a fost construit iniţial în 1842 şi aici a funcţionat “Ospătăria cea mare”, care a ars în 1900. Actualul imobil a fost reconstruit în 1906, după un proiect care a purtat semnătura arhitecţilor Guido Hoepfner şi Géza György şi care a fost selecţionat în urma organizării unui concurs. A fost ultima clădire construită în Centrul Imperial şi cea mai modernă – cu subsol, parter, mezanin, trei etaje şi a fost dotată cu un lift hidraulic.

Clădirea a devenit obiect de dispută între Primăria Herculane şi Ministerul Apărării Naţionale, adiministraţia locală solicitând în mai multe rânduri cedarea imobilului.