Se restaurează cazinoul din Vatra Dornei. Investiția totală va fi de 5 milioane de euro

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, și directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandeia, au semnat contractul de finanţare a proiectului pentru „consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Vatra Dornei”. Proiectul pentru restaurarea cazinoului a fost depus de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ cinci milioane de euro, iar după semnarea contractului de finanţare vor fi demarate procedurile pentru licitaţiile pentru desemnarea constructorilor. După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, cazinoul din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu, scrie www.monitorulsv.ro.

Proiectul de restaurare va primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2013-2020, axa 5.1 „Reabilitare clădiri de patrimoniu”.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit prin subscripţie publică în timpul dominaţiei Imperiului Austro-Ungar. A fost inaugurat pe 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris, iar în sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine se aduna întreaga lume bună, de la ofiţeri austrieci şi până la tineri români aflaţi la studii în apusul Europei.

După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar sub comunişti a fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare. Aici se ţineau şedinţe de partid sau întâlniri sindicale, dar şi campionate naţionale de şah.