Xella cumpără Grupul Macon, după achiziţia Ursa

Xella International S.A. a semnat un acord pentru cumpărarea grupului Macon – cel mai mare producător de BCA din România. Tranzacția face obiectul aprobării de către Consiliului Concurenței din România. Asta după ce în vară a decis cumpărarea producătorului de materiale izolatoare Ursa.

Xella International a semnat acordul cu două fonduri de capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, privind achiziția grupului Macon – cel mai mare producător de BCA din România și unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții de pe piața locală. Încheierea tranzacției ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2018.

“Prin achiziția grupului Macon, Xella devine unul dintre liderii pieței locale de materiale de construcții și principalul producător de BCA din România. Xella devine un jucător important pe piața de var și elemente prefabricate din beton și își atinge obiectivul de a fi lider în piețe regionale, prin intermediul unor achiziții strategice”, a declarat Dr. Jochen Fabritius, CEO Xella Group.

Amintim că în vara acestui an, Xella a semnat un acord cu compania de investiţii KKR şi alţi acţionari pentru cumpărarea producătorului de materiale izolatoare Ursa. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru finele acestui an, între timp făcând, de asemenea, obiectul aprobării autorităţilor de concurenţă. Ursa derulează în România afaceri anuale de 6 milioane de euro.

Ce afaceri a avut Xella în România anul trecut? “Am făcut pași importanți înregistrând o creștere sănătoasă a cifrei de afaceri, peste media industriei de zidărie în care activăm, de 18,3% comparativ cu anul anterior, până la 63,8 milioane lei (14,2 milioane de euro)”, a declarat Marius Dragne (foto mai jos), CEO al Xella România, răspunzând recent unei solicitări a revistei Constructiv.

Xella Group este unul dintre principalii furnizori internaționali de soluții pentru materiale de construcții și industrii conexe, cu vânzări de 1,5 miliarde de euro și 6.700 de angajați (date 2016).

Xella are sediul în Duisburg, Germania, 97 de fabrici în 20 de țări și numeroase centre de vânzare ȋn peste 30 de țări. Xella este unul dintre pionierii procesului de construire susținut digital. Compania a avut anul trecut 127 de angajați.

Ȋn România, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploiești, cea mai modernă unitate de producție de blocuri de zidărie tip BCA din Europa de Est, în urma unei investiții greenfield de 32 milioane de euro. Cu focus pe inovație continuă și calitate în construcții, Xella produce și comercializează în România zidărie premium din BCA sub marca YTONG, iar din 2013 și produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.

Despre Macon

Grupul Macon este cel mai mare producător de BCA din România și unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din țară și a funcționat cu succes pe piața românească de peste 50 de ani. Grupul Macon deține patru divizii de business (BCA, prefabricate din beton, var și teracotă) și are unități de producție la Deva, Oradea, Târgu. Jiu și Vadu Crișului. Cu aproximativ 800 de angajați, compania a generat o cifră de afaceri de aproximativ 32 milioane de euro în 2016.

Despre Enterprise Investors

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2.5 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1.8 miliarde de euro în 139 de companii din diverse sectoare și au vândut 124 de companii realizând încasări brute de 3.5 miliarde de euro. Exit-urile includ 34 de listări ale unor companii din portofoliu la bursele de valori din Varșovia, Praga și New York.