Se fac primii pași pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca

Primăria orașului Cluj-Napoca alocă anul acesta un buget de 3.482.000 de lei pentru studii de fezabilitate privind oportunitatea de a se construi un metrou în localitate.

Conform reprezentanților Primăriei, problema construirii unui metrou a fost din ce în ce mai des adusă în discuţie în ultimele luni, pe fondul acutizării problemelor de trafic ale oraşului, care la rândul lor sunt o urmare a creşterii numărului de locuitori şi de studenţi care vin la Cluj.

„Suma de 3,48 milioane lei a fost propusă Consiliului Local spre aprobare în lista de Investiţii a municipiului pentru anul 2018, în vederea demarării studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate necesare, în vederea construirii unui metrou. Această alternativă de mobilitate urbană a fost propusă ca soluţie în planul de mobilitate urbană (PMOB) realizat de Ministerul Dezvoltării şi pus la dispoziţia primăriei şi este considerată o soluţie viabilă pentru comunităţile cu un ritm de dezvoltare accelerat, cum este cazul Clujului şi a zonelor sale adiacente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

“Mulţi spun că aceste planuri sunt futuriste, că sunt gogoşi, că sunt poveşti. Nu va putea fi evitată această discuţie. Clujul merge în această direcţie. Nu o facem noi, o va face altcineva. Va trebui făcută la un moment dat. Astăzi nu avem resursele financiare să putem porni, dar facem studiile de prefezabilitate, fezabilitate, proiectare, după aceea se va trece la faza pregătirii schemei financiare pe 25, chiar 30 de ani. Prima dată faci un tronson şi apoi altul, astfel încât în 10 – 15 ani să ai un metrou realizat la Cluj.”, spunea primarul Emil Boc.

Conform Primăriei Cluj, metroul va lega Floreştiul sau chiar Gilăul de Apahida.