Venituri record pentru Wienerberger în 2017

2017 a fost un an de creștere pentru Grupul Wieneberger, prezent și în România. „2017 a fost un an bun. Am obținut venituri record de peste 3,1 miliarde de euro – cea mai mare valoare din istoria companiei. Dedicarea noastră pentru îmbunătățirea performanței operaționale continuă să producă rezultate, am reușit să creștem EBITDA pentru al cincilea an consecutiv și am ajuns la 415 milioane de euro în 2017. Aceste câștiguri convingătoare au condus la un profit net semnificativ mai mare, acum la nivelul maxim din ultimii 10 ani: 123 milioane de euro”, a declarat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

În 2017 Wienerberger și-a intensificat ritmul de creștere. Prin preluarea grupului belgian Preflex, compania și-a consolidat prezența într-un segment cu o creștere rapidă și profitabilă. Achizițiile din Germania, Austria și America de Nord au extins acoperirea geografică a activității de cărămidă. O achiziție din România așteaptă aprobarea autorităților locale privind concurența. În ansamblu, Wienerberger a investit 58,8 milioane de euro în creșterea valorii accretive și a achiziționat companii cu aport în venituri de 90 milioane de euro și de 16 milioane de euro în EBITDA. Aceste achiziții se potrivesc perfect cu operațiunile existente, atât din punct de vedere geografic cât și strategic, și vor contribui la creșterea Wienerberger în anii următori.

Cu toate aceste creșteri, datoria netă a grupului la 31 decembrie 2017 a scăzut cu 10%, ajungând până la 566,4 milioane de euro (în 2016: 631,6 milioane de euro). La sfârșitul anului, ritmul a fost de 29,6%, cu o datorie netă / EBITDA la 1,4 ani.

Programul de optimizare a costurilor s-a dezvoltat foarte satisfăcător, a generat economii durabile de 11 milioane de euro în 2017. De asemenea, capitalul de lucru a fost gestionat cu succes: chiar și după integrarea celor mai recente achiziții, capitalul de lucru a rămas la 17% din venituri.

Ultimul an de activitate a fost marcat de evoluții diferite în diverse piețe. Cu toate acestea, construcțiile de locuințe noi și investițiile în infrastructură au crescut considerabil. Această tendință este mai pronunțată în Europa de Est și în SUA și a contribuit per total la cresterea volumelor de vânzări. Dezvoltarea afacerii a fost favorizată de creșterea prețurilor medii și de îmbunătățirea constantă a structurilor de cost. În acest context, Wienerberger AG a generat venituri consolidate de 3.119,7 milioane de euro în 2017, cu 5% mai mult decât nivelul din anul precedent.

EBITDA la nivel de grup a crescut cu 3%, până la 415 milioane de euro, comparativ cu 404,3 milioane de euro în 2016. Considerând corecțiile aferente efectelor schimbului valutar, ajustările în structurile de cost și contribuțiile din achiziții și vânzări imobiliare, EBITDA a crescut organic cu 7%, până la 407,9 milioane de euro.

Profitul net al Grupului a crescut în mod semnificativ în perioada de raportare, de la 82 milioane de euro la 123,2 milioane de euro, ceea ce corespunde unei creșteri cu 50%.

Evoluția acțiunilor și dividendelor în 2017

“Obiectivul nostru este să creăm valoare pentru acționarii noștri. 2017 a fost un an bun pentru dezvoltare, atât pentru companie, cât și pentru acțiunile Wienerberger. Randamentul acțiunilor a fost de 24% în 2017 și de peste 200% pe ultimii cinci ani, ceea ce reprezintă o performanță excepțională, mult peste media piaței”, spune Heimo Scheuch.

Cu condiția aprobării de către Adunarea Generală Anuală a Wienerberger AG de pe 14 iunie 2018, o valoare de 0,30 Euro/dividend va fi distribuită acționarilor. Aceasta corespunde unei creșteri de 11% raportat la anul precedent. În plus, un dividend special non-recurent, în valoare de 0,10 Euro va fi distribuit de ANC Private Foundation. La sfârșitul anului 2017, Wienerberger a lansat un program de răscumpărare de până la 1,2 milioane de acțiuni, care va continua până pe 30 octombrie 2018.

Perspective și strategie
Evaluare pozitivă a pieței pentru 2018

Grupul Wienerberger se așteaptă din nou la o ușoară creștere pe piața europeană a construcțiilor rezidențiale în 2018. În timp ce piața construcțiilor de locuințe din Europa de Est va continua să câștige teren, piața din Europa Occidentală va fi marcată de tendințe contradictorii la nivel regional. Segmentul renovărilor ar trebui să rămână stabil în regiune. Piața infrastructurii din Europa de Est va beneficia de o absorbție sporită a fondurilor europene. Mai mult, perspectiva macroeconomică optimistă pentru regiune ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra disponibilității beneficiarilor finali de a investi in construcția de locuințe. În Europa de Vest, Wienerberger are încredere că va vedea o dezvoltare sănătoasă în piețele importante. În plus, contracte câștigate pe piața proiectelor internaționale la începutul acestui an vor contribui în mod direct în venituri. Costul materiilor prime pentru granulele de plastic vor rămâne ridicate și vor înregistra fluctuații. Evoluția previzionată a costurilor va fi reflectată în politica de prețuri a companiei pentru afacerile cu țevi din plastic. Pentru America de Nord, Grupul estimează în continuare o creștere a construcțiilor rezidențiale și o dezvoltare a afacerii cu țevi.

Poziționare pentru continuarea creșterii

Wienerberger își propune să utilizeze pe deplin potențialul de creștere pe termen lung. Pentru a conduce afacerea spre viitor, managementul companiei urmărește o strategie clară axată pe trei direcții: creștere organică, excelență operațională și proiecte de creștere.

– Creștere organică: baza industrială puternică a Grupului și dezvoltarea continuă a produselor, serviciilor și soluțiilor inovatoare oferă o bază solidă pentru creșterea viitoare.

– Excelență operațională: inițiativele menite să sporească eficiența, optimizarea structurilor de cost și îmbunătățirea proceselor operaționale conduc la îmbunătățiri organizaționale. În zonele care nu corespund așteptărilor conducerii, măsuri de sporire a eficienței au fost inițiate deja în al patrulea trimestru al anului 2017. În următoarele 18 luni, compania va intensifica aceste eforturi și va implementa măsuri suplimentare. Costurile implicate vor ajunge la aproximativ 30 de milioane de euro. Împreună cu programul deja existent de optimizare a costurilor, managementul se așteaptă să obțină economii totale de 15 milioane de euro în cursul acestui an.

– Proiecte de creștere: Wienerberger va continua să-și extindă și să-și diversifice platforma prin achiziționarea de companii cu marjă mare de profit, orientate spre creștere. După ce a identificat o varietate de oportunități de dezvoltare atractive, Grupul a alocat în acest scop cel puțin 200 de milioane de euro.

În prezent, compania analizează toate domeniile sale de activitate din perspectiva orientării lor strategice. Dacă se identifică active pentru care se poate îmbunătăți valoarea prin eliminare, vor fi inițiate procesele de vânzare aferente. Pe baza estimărilor actuale, Wienerberger poate genera venituri din vânzări în valoare de până la 100 de milioane de euro în următoarele 24 de luni.

Heimo Scheuch: „Grupul Wienerberger va continua să crească în 2018. Optimismul nostru se bazează pe strategia noastră și pe implementarea măsurilor planificate. În plus, avem un bilanț puternic care susține atingerea obiectivelor de creștere. Avem un management local cu experiență, determinat să susțină și să implementeze o creștere accelerată. Și mai presus de toate, avem platforme puternice în toate domeniile noastre de activitate – infrastructură, construcții rezidențiale noi, renovări – atât în ​​Europa cât și în America de Nord. În general, se așteaptă, prin urmare, să se genereze un EBITDA consolidat ajustat între 450 și 470 de milioane de euro. ”

Wienerberger Clay Building Materials Europe (CBME) este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (Porotherm, Poroton), numărul unu în cărămizi pentru zidărie aparentă (Terca) și liderul de piață pentru țiglă ceramică (Koramic, Tondach) din Europa. Placajele pentru fațade ceramice (Argeton) și pavelele ceramice (Penter) completează gama de produse. Compania este prezentă în 33 de țări cu un numar de peste 10 333 de angajati. CBME coordonează 140 fabrici în Europa și în India – constând în 68 de fabrici pentru producția de blocuri ceramice, 40 de fabrici pentru producția de cărămizi pentru zidărie aparentă și pavaj, precum și 32 de fabrici pentru țiglă ceramică.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine patru unităţi de producţie la nivel local în Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu , Tritenii de Jos – Cluj și Berca – Buzău.