Veniturile Wienerberger au crescut cu 9%

Cel mai mare producător de cărămizi din lume, Wienerberger AG, a anunțat o creștere de 9% a veniturilor până la 1,47 miliarde euro și o îmbunătățire substanțială de 34% a EBITDA-ului operațional până la 181,0 milioane euro, se arată într-un comunicat al companiei.

“Am generat venituri și profituri în creștere pentru toate diviziile, chiar dacă încă ne confruntăm cu provocări în piețele în care activăm. Performanța operațională ridicată a fost susținută, pe de-o parte, de dezvoltarea solidă a afacerii noastre cu țigle ceramice din Europa de Est, consolidată în întregime începând cu mijlocul anului trecut, iar pe de altă parte de continuarea măsurilor de optimizare implementate în întreg grupul în ultimele luni. Am compensat costul inflației cu prețuri mai mari și am beneficiat de costuri mai scăzute ale energiei, dar și
de diferențele pozitive derivate din evolutia cursului de schimb valutar. De asemenea, în prima jumătate a anului am obtinut un profit de 15 milioane € din programul nostru de vânzare a bunurilor imobiliare non-core. Toate aceste măsuri au contribuit la obținerea unui profit după impozitare de 21 milioane euro”, a declarat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Conform comunicatului, sectorul construcțiilor rezidențiale din Europa a fost stabil, cu un trend ușor pozitiv în prima jumătate a 2015, dar încă caracterizat prin tendințe regionale foarte diferite. Marea Britanie și Olanda au rămas piețe dinamice, la fel și piețele cheie din Europa de Est: România, Bulgaria, Ungaria și Polonia. În schimb, condițiile de piață dificile au afectat Franța, Italia și Rusia. De asemenea, construcțiile de case uni-familiale și duplexuri din Austria, Germania și Elveția au fost mai slabe decât s-a preconizat și piața renovărilor a încetinit notabil. În general, condițiile meteo din primele luni au fost mai puțin favorabile comparativ cu ​anul precedent. Prin urmare, Wienerberger a înregistrat volume ușor mai scăzute în prima jumătate a anului 2015. Cu toate acestea, declinul a fost compensat de o creștere a prețurilor medii și o îmbunătățire a mixului de produse comercializat. Efecte pozitive au rezultat și din structuri mai flexibile ale costurilor, din optimizarea proceselor de producție și din costurile mai scăzute ale energiei.

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții a înregistrat o creștere de 11% a veniturilor ajungând la 798,2 milioane euro, iar EBITDA operațional a crescut cu 16% ajungând la 112,9 milioane euro în primele șase luni din 2015. Segmentul de țiglă ceramică din Europa de Est, care a fost consolidat în totalitate începând cu anul trecut, a generat venituri de 62,1 milioane euro și EBITDA operațional de 5,6 milioane euro.

Divizia Europeană de Țevi și Pavaje a înregistrat o creștere de 4% a veniturilor până la 540,8 milioane euro în prima jumătate a anului 2015 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar EBITDA operațional a crescut semnificativ cu 24% ajungând la 56,6 milioane euro. Această evoluție a fost determinată, mai presus de toate, de o creștere importantă și de înregistrarea unor rezultate record în segmentul de țevi din plastic, bazate pe volume și cote de piață mai mari în țările din Europa de Nord și în cele din Europa de Est, unde subvențiile alocate au susținut licitațiile pentru rețelele publice de alimentare. În același timp evolutia reflectă si contributia pozitivă a proiectelor internaționale. Wienerberger a gestionat cu succes deficitul de granule din plastic și creșterea costurilor materiilor prime, cu ajutorul managementului proactiv al prețului și al rețelei diversificate de furnizori. Aceastea au permis companiei asigurarea disponibilitații produselor pentru clienți într-un context foarte volatil. În plus, evoluția segmentului de pavaje din beton a continuat să se îmbunătățească, în ciuda vremii mai puțin favorabile. Sistemele de canalizare ceramice s-au stabilizat la un nivel bun.

Wienerberger se așteaptă la o menținere a tendințelor actuale pentru restul acestui an, dar cu unele diferențe regionale. Un trend stabil, cu o mică creștere se anticipează în Europa, ceea ce ar trebui să conducă la volume aliniate cu evoluția piețelor Diviziei Europene de Materiale Ceramice pentru Construcții. Prețurile medii mai mari, o îmbunătățire a mixului de produse comercializat și continuarea optimizării structurilor de cost vor sprijini creșterea veniturilor și a profitului. Divizia Europeană de Țevi și Pavaje se asteapta să înregistreze o îmbunătățire moderată a veniturilor în restul acestui an. Dezvoltarea segmentului de țevi din plastic va fi susținuta de piețele din Europa de Nord și de proiectele internaționale. Se asteaptă ca segmentul de sisteme de canalizare din ceramică să își îmbunătățească substanțial rezultatele pe baza exporturilor către Orientul Mijlociu. Wienerberger vede, de asemenea, o creștere ușoară a volumelor pentru segmentul de pavaje din beton în Europa Centrală și de Est. Se asteapta ca in total, această divizie să genereze profituri semnificativ mai mari la nivelul întregului an. Așteptările pentru segmentul de construcții rezidențiale din US sunt mai mici decât la începutul anului, dar grupul se așteaptă totusi la o îmbunătățire a veniturilor și profiturilor pentru Divizia Americii de Nord in 2015.

Heimo Scheuch a adăugat în concluzie: „Așteptările noastre pentru evoluția pieței în ultimele șase luni ale acestui an nu s-au schimbat în mod semnificativ. Cu toate acestea, privim către viitor cu un optimism bazat pe performanțele noastre operaționale și rezultatele pozitive ale programul nostru de vânzare a proprietăților imobiliare din prima jumătate a anului. De aceea, am crescut estimarile pentru 2015 și așteptăm un EBITDA operațional de 375 millioane €, incluzând anticiparile de vânzare a activelor imobiliare de 25 millioane €. Este necesar a se depune eforturi în continuare, dar sunt convins că vom face față acestei provocări.”