Mytilineos ridică de la zero o fabrică destinată reciclării zgurii, la Copșa Mică

Fabrica Sometra, parte a concernului grec Mytilineos, va investi în Copșa Mică, județul Sibiu, 40 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unei noi capacităţi de producţie destinată reciclării zgurii, scrie Știri de Sibiu. Unitatea se va construi pe amplasamentul actual al fabricii de metale neferoase, urmând să fie create 50 de noi locuri de muncă și o linie tehnologică ce va prelucra zgura existentă mai bine de 10 ani, potrivit unui comunicat de presă transmis de companie.

Noua investiție este destinată reciclării zgurii ”acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă”.

Conform companiei, noua tehnologie ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz.

„În urma unei investiţii de trei milioane de dolari SUA în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a declarat Christos Efstathiadis, directorul general al Sometra.

Conducerea Sometra estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie și ca noua investitie nu va polua mediul.

”Angajamentul nostru în respectarea standardelor de mediu este o prioritate de vârf, în toate activităţile noastre, atât în Grecia cât şi în alte ţări. În acest context, toate angajamentele facute de companie pentru reabilitarea mediului vor fi respectate integral. Noua investiţie de la Copşa Mică este pentru reciclare şi nu va polua mediul”, a subliniat Christos Efstathiadis.

Mytilineos este cea mai mare organizaţie industrială din Grecia, cu peste 2.900 de angajaţi şi venituri de 2 miliarde de dolari SUA în 2017