Wienerberger renunţă la cumpărarea Brikston

După ce anul trecut, achiziţia era considerată o “excelentă oportunitate” de către reprezentanţii Wienerberger, mai ales că presupunea extinderea într-o zonă neacoperită de marea companie de origine austriacă, acum, Wienerberger a anunţat că renunță la achiziția planificată a producătorului român de cărămizi Brikston și își retrage cererea depusă în acest sens la autoritatea de concurenţă.

“Ne concentrăm pe extinderea platformelor existente, prin proiecte de creștere organică. De asemenea, nu exclud posibilitatea diversificării în viitor a portofoliului nostru local cu alte materiale de construcții”, a declarat zilele trecute Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG (foto mai sus).

Anul trecut, Wienerberger a ajuns la un acord cu ADM Capital pentru achiziția pachetului de acțiuni de 98,3% al producătorului de cărămizi Brikston Construction Solutions SA (Brikston). Brikston e prezent pe piața românească de 50 ani și are o fabrică de producție în Iași. Fabrica are o capacitate totală de aproximativ 200 millioane FN (formatul normal pentru cărămizi). Cu peste 200 de angajați, compania a generat venituri de aproximativ 16 milioane de euro în 2016.

Apoi, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind tranzacţia. A urmat renunţarea la tranzacţie, anunţată zilele trecute.

Grupul Wienerberger este prezent în România din 1998 și operează în total șase unități de producție de cărămizi și pavaje și are aproximativ 470 angajați.

În 2017, grupul Wienerberger a generat vânzări de peste 76 milioane de euro în România. Țara noastră este una dintre cele mai mari piețe din regiunea CEE, cu o piață a construcțiilor rezidențiale sănătoasă, aflată în creștere. Cărămizile sunt printre cele mai populare și mai utilizate materiale de construcții pentru locuinte.

Despre grupul Wienerberger

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămizi la nivel mondial (Porotherm, Terca) și liderul de piață în Europa pentru învelitori ceramice (Koramic, Tondach), precum și în pavaje de beton (Semmelrock) în Europa de Est. În domeniul sistemelor de țevi (Steinzeug-Keramo țevi ceramice și Pipelife țevi de plastic), compania este unul dintre producătorii importanți din Europa. Cu un total de 197 de unitati de producție, Grupul Wienerberger a generat venituri în valoare de 3119.7 milioane euro și EBITDA de 415 milioane euro în 2017.