Capitalul românesc inundă piața imobiliară

Anul 2018 s-a încheiat cu o premieră semnificativă pe piața imobiliară locală: investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naționalitate. Aproape 200 de milioane de euro au fost platite pentru a cumpăra proprietăți comerciale (aproximativ un sfert din volumul total), un salt semnificativ față de peste cinci ori față de investițiile acestora înregistrate în 2017, arată datele companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

 

Prezența sporită a capitalului românesc pe piața imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observațiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era: dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce am avea noi? Totodată, reprezintă și un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung”, a declarat Robert Miklo, Director, Investment Services, Colliers International.

 

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală și de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investionala, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte țări din regiune. O altă observație ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investițional, dublu față de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

 

Un al doilea eveniment memorabil al anului trecut este că  două dintre tranzacțiile semnate intră în top 10 al celor mai mari tranzacții derulate pe piața imobiliară.

 

Vânzarea clădirilor de birouri The Bridge și Oregon Park din București intră într-un top 10 al celor mai mari tranzacții imobiliare realizate vreodata în România. Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creșterea potențială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creșteri și în piața imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale și de Est au continuat să scadă, mărind ecartul față de prețurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil și a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depășite”, a adăugat Robert Miklo.

 

Cea mai mare tranzacție realizată de capitalul românesc a marcat și intrarea pe piața imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureștiului, pentru valoare totala ce se va apropia de 200 milioane euro (în contorizarea investițiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacție, deoarece faza a treia va fi finalizata în 2019).

 

Alte tranzacții realizate de companii cu acționariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piață: achiziția clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de către Sapient Center Oradea.