Investiții de 416 milioane de lei care vor schimba fața portului Galați

Portul Galați va fi transformat într-un terminal multimodal, în urma unei investiții de peste 416,7 milioane de lei, din fonduri europene, conform unui proiect de hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică.

„În ultimul timp a început operarea de containere cu cherestea, cu destinația China, doar în sistemul feroviar-rutier din cauza ineficienței facilităților portuare. În prezent, infrastructura portuară și facilitățile acesteia se află într-o stare tehnică necorespunzătoare și precară. În prezent, trecerea rutieră peste calea ferată aflată în afara portului se face prin blocarea Drumului European E87 printr-o barieră acționată manual. În situația în care traficul de marfă va crește, Drumul European E87 va fi blocat cea mai mare parte a zilei”, se arată în proiectul hotărârii de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, numit “Platforma multimodală Galați – înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin – Dunăre/Alpi”, scrie Wall-Street.ro.

Investiția constă în realizarea a 6 obiecte:  Cheu vertical pe o lungime de 868 m; Infrastructura rutieră pentru accesul în terminal alcătuită din 2283,82 m drum, un sens giratoriu și un pasaj superior peste calea ferată; Triajul CF alcătuit din opt cai de rulare noi cu o lungime utilă diferită între 708-763 m și o zonă de manevră; Infrastructură (drumuri, rețele de utilități) și suprastructura (platforme, clădiri), echipamentele și instalațiile portuare amplasate pe o suprafață de 60.000 m.p.;  Zona de intrare/ieșire în terminal (platforme, cai de acces); Suprastructura din zona de extensie (platforme, cai de acces) ce va fi folosită ca zona de stocare pentru semi-remorci).

Potrivit proiectului, realizarea obiectivului de investiții va duce la :
• Modernizarea infrastructurii portuare de bază, a zonelor de depozitare și de stivuire, eliminarea blocajului pe rețeaua rutieră existența, respectiv drumul de acces la rețeaua rutieră națională;
• Modernizarea infrastructurii rutiere publice, prin crearea unui pasaj/pod peste intersecția cu calea ferată de acces în zona portuară și a unui sens giratoriu.
• Modernizarea echipamentului și a întregii infrastructuri de bază care să permită funcționarea optimă a tuturor modurilor de transport prin utilizarea unor interfețe tehnice și fizice eficiente, procesele de transbordare vor deveni mai rapide.

Suprafața totală care urmează să fie amenajată în cadrul acestei investiții este de 323.527 m.p. teren portuar proprietate publică a statului și 33.682 m.p. proprietate privată a S.C. Metal Trade SRL Galați.

Conform analizelor efectuate s-a stabilit ca platforma să fie amplasată în Portul Bazinul Nou Galați, afectând infrastructura portuară administrată de C.N. A.P.D.M. S.A. Galați, precum și construcțiile proprietatea S.C. Port Bazinul Ș.A. Galați și S.C.Metal Trade Internațional S.R.L. Galați devenind astfel beneficiari ai proiectului.