Se vinde Palatul Andrenyi din Arad

Palatul Andrenyi din Arad, construit în stil romanic cu accente baroce, este scos la licitaţie de Artmark Historical Estate cu un preţ de pornire de 2,5 milioane de euro, scrie News.ro.

Palatul, una din cele mai frumoase şi mai reprezentative clădiri din oraș, a fost construit între anii 1880-1890, de către o familie de comercianţi înstăriţi din Ghioroc, a căror nume l-a preluat. Baronul Andrényi a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”. În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor.

Suprafaţa terenului este de 2.435 metri pătraţi, construcţia având 37 de camere.  Faţada palatului a fost realizată în stil neoroman, cu elemente preluate din stilul Baroc.

Clădirea în formă de „U” este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină. Ferestrele şi uşile, construite din lemn de esenţă nobilă, cu multe ornamente, tavanele şi pereţii interiori bogat decoraţi, scara monumentală interioară executată din marmură, sunt excepţionale şi s-au păstrat intacte până în zilele noastre.

Palatul, supus unui proces de restaurare, ar putea găzdui un superb hotel în cel mai central punct al oraşului, potrivit Artmark.