Viaductul Sidex stă să cadă. Primăria Galați a comandat o expertiză tehnică

Primăria municipiului Galaţi a lansat o licitaţie în sistemul electronic de achiziţii publice – SICAP pentru a găsi o firmă de specialitate care să stabilească starea tehnică şi de viabilitate precum şi identificarea corectă a măsurilor de intervenţie la viaductul Sidex, aflat într-o avansată stare de degradare. Data limită de depunere a oferteror este 17 ianuarie 2019, scrie Monitorul de Galați.

Termenul de realizare a expertizei, din momentul semnării contractului este de 60 de zile. Valoarea estimată a expertizei tehnice se ridică la 200.000 de lei. Viaductul a fost construit în perioada 1966-1969

Viaductul Sidex are o lăţime totală de 18,70 metri, o partea carosabilă de 14 metri, pentru două linii de tramvai şi două benzi pentru autovehicule, şi două trotuare, de câte 1,90 metri. Structura de rezistenţă este alcătuită din 7 cadre de beton precomprimat legate între ele cu articulaţii fixe pe stâlpi de beton armat. Fundaţia stâlpilor este realizată din piloni Franki cu diametrul de 60 cm fiecare încastraţi într-un radier de beton armat de 3,50 – 4,50 m grosime şi a fost dimensionat pentru convoaie de vehicle pe roţi A30, dar şi pentru zona de intensitate seismică 8,1.

Se pare că degradarea accentuată a Viaductului se datorează în primul rând faptului că de la construirea acestuia şi până în prezent, nu s-a obosit nimeni să efectueze la timp şi cu simţ de răspundere nici măcar lucrările urgente, ca să nu mai vorbim de lucrări de întreţinere. În ultimii 20 de ani, Viaductul a avut parte numai de cârpăceli şi expertize, însă de lucrări ample de consolidare s-a vorbit doar, scrie Monitorul de Galați.