Primăria Oradei a acordat contractul de reabilitare a Palatului Ullmann unei asocieri conduse de firme din trustul Selina, Drum Asfalt SRL (lider de asociere) – Trameco SA (asociat) – Lemacons SRL (asociat), scrie Bihon.
Valoarea contractului este de peste 7,2 milioane lei fără TVA iar durata estimată, de 24 de luni. Lucrările contractate sunt: înlocuirea integrală a acoperişului, înlocuirea elementelor degradate ale șarpantei, ignifugarea și tratarea antifungică a elementelor șarpantei, înlocuirea integrală a planșeului peste ultimul nivel, repararea sau înlocuirea jgheaburilor și a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, demolarea și refacerea coșurilor de fum, desfacerea integrală a tencuielilor de pe fațada principală și refacerea lor din materiale compatibile cu natura stratului suport, refacerea elementelor decorative conform cu cele originale (brâuri, ancadramente, cornișe și alte piese decorative care nu mai există), recondiționarea celor existente, refacerea placajelor din faianță smălțuită de la parterul clădirii, restaurarea celor două altoreliefuri reprezentând menora păzită de lei, mascarea sau eliminarea cablurilor existente pe fațade și mutarea contoarelor pentru utilități în curtea interioară, refacerea tencuielilor degradate de pe calcane, îndreptarea, repararea, restaurarea sau înlocuirea, respectiv completarea confecțiilor metalice, precum și refacerea trotuarului dinspre Piața 1 Decembrie.
Investiția va fi finanțată din bugetul local, în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală.
Clădirea, construită în stilul secession-ului vienez, se presupune a fi fost proiectată de arhitectul Lobl Ferenc și terminată în anul 1913. Aceasta este formată din subsol, un parter înalt, mezanin și trei etaje care se dezvoltă în jurul unei curți interioare. Ultimul etaj este mansardat, acoperit fiind de un acoperiș foarte înalt. În planul fațadei se remarcă simetria față de axul central, frumoasa proporționare a traveelor, atât pe orizontal cât și pe vertical.
Decorația, reprezentativă pentru secession-ul vienez se reduce la medalioane de stuc, butoni de carămidă, feronerie, vitralii și basorelieful de ceramică, executat în atelierul Zsolnay, cu smalț metalifer de culoarea bronzului reprezentând “Menora” păzită de doi lei.