Investiție de 6 milioane de euro pentru amenajarea unei promenade pe malul Borcei, Călărași

La Călărași se va amenaja o zonă de promenadă cu alei pietonale de-a lungul braţul Borcea, un ponton de acces, se va construi o gară fluvială și se vor achiziționa două ambarcaţiuni de transport pasageri care va face legătura cu Silistra, oraș din Bulgaria, scrie Adevărul. Investiția comună româno-bulgară se ridică la 6 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Călăraşi este lider de proiect, partenere fiind municipalitatea Călăraşi şi cea din Silistra (Bulgaria), a explicat Marinela Voivozeanu, consilier de presă la Consiliul Judeţean Călăraşi.

Acesta investiţie face parte din proiectul de dezvoltare turistică a braţului Borcea, unde va fi construit un port de agrement, cu costuri ce se ridică la peste 18 milioane de euro şi care a primit în decembrie 2018 autorizaţia pentru executarea lucrărilor de construire.   Documentul a fost depus deja la Ministerul Turismului, fiind ultimul act pentru încheierea dosarului cu documentaţia necesară începerii investiţiei. Complementar acestui proiect, CJ a depus şi avizul primit de la Administraţia Naţională Apele Române pentru obiectivul „Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe Dunăre”.

În cadrul obiectivului de investiţii se doreşte a se construi un cheu semitaluzat spaţiu pentru săli de conferinţe, birou şi spaţii comerciale, atelier pentru reparaţii bărci, turn belvedere. „ Portul turistic de agrement a primit aviz favorabil atât de la Comisia Tehnico-Economică, cât şi de la Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi. Documentaţia tehnico-economică a fost analizată de Ministerul Turismului în decembrie 2017, urmând ca pentru semnarea contractului de finanţare să depunem autorizaţie de construcţie conform Hotărârii de Guvern nr. 558/2017”, a explicat Eduard Grama, director în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi.

„Terenul pe care se propune implementarea proiectului este poziţionat în partea de sud a municipiului Călăraşi, între Braţul Borcea şi pădurea adiacentă DN3. Pentru a se asigura accesul la Braţul Borcea, Consiliul Judeţean Călăraşi a beneficiat de sprijinul Consiliului Local al municipiului Călăraşi, între cele două instituţii încheindu-se un protocol de predare–primire a unui imobil teren în suprafaţă de 1.493 m.p. cu ieşire la Braţul Borcea.  Operatorul principal de credite va fi Ministerul Turismului”, se arată în proiectul de hotărâre, conform Adevărul.

În prezent, pe malul Borcei nu există amenajat nici un port de ambarcaţiuni, nici o rampă de lansare a navelor la apă şi nici un punct de alimentare cu carburant, toate acestea fiind utile pentru numărul mare de ambarcaţiuni înregistrate la nivelul municipiului