În România ar putea fi construite reactoare modulare mici

SN Nuclearelectrica anunță că a semnat un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) că  o potențială soluție pe termen lung pentru România. Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completă și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare.

“Cu mulți ani de experiență în industria nucleară, SNN înțelege necesitățile energetice specifice ale României”,  spune John Hopkins, Președinte și Director General al NuScale. “NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabila și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”.

Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

“Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România”, a spus Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry.  “Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaști în ceea ce privește posibilitățile viitoare și faptul că suntem implicați în dezvoltarea unei  tehnologii nucleare de ultima generație”.  

“Că singur producător de energie nucleară în România, vedem un potențial crescut în tehnologia SMR datorită energiei produse curate, sigure și accesibile că preț “  a spus Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica. “Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor și necesităților energetice ale României”.

Tehnologia SMR a NuScale este prima și singură la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înțelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania și Canada.