ANL: 31 de locuințe noi, în Brăila

31 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, specialiști în sănătate, au fost recepționate în orașul Brăila (jud. Brăila).

Locuințele au fost construite în amplasamentul din strada Buzăului, nr. 15A, cu regim de înălţime P+3E (parter + 3etaje).

În orașul Brăila, ANL (instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) a finalizat, în cadrul aceluiași program, 760 de unități locative, situate în amplasamentele:

·         Șoseaua Baldovinești (80 de unități locative)

·         Cartier Brăilița (104 unități locative)

·         Cartier Brăilița, strada Viilor, Vadu Catagaței, etapa II (136 de unități locative)

·         Cartier Brăilița, strada Viilor, Vadu Catagaței, etapa III (136 de unități locative)

·         Cartier Lacul Dulce (248 de unități locative)

·         Cartier Apollo, bloc F, G, H (56 de unități locative).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.