ANL a recepţionat 30 de locuinţe în municipiul Oradea

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a recepționat, în municipiul Oradea (jud. Bihor), 30 de locuinţe destinate închirierii pentru tinerii specialiști din domeniul sănătăţii.

Locuințele (17 apartamente cu o cameră şi 13 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Spartacus nr. 50, cu regim de înălţime S+P+4E (subsol+parter+4 etaje).

Până în prezent, în județul Bihor, ANL a finalizat, în cadrul aceluiași program, 1.518 unități locative în localitățile:

·         Oradea (365 de unități locative);

·         Ştei (108 unități locative);

·         Beiuş (91 de unități locative);

·         Marghita (384 de unități locative);

·         Salonta (120 de unități locative);

·         Şimian (27 de unități locative);

·         Aleşd (94 de unități locative);

·         Chişlaz (27 de unități locative);

·         Sânmartin (120 de unități locative);

·         Valea lui Mihai (90 de unități locative);

·         Săcuieni (45 de unități locative);

·         Sălard (27 de unități locative);

·         Sântandrei (20 de unități locative).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.